У Цркви се слави празник Цвети, где се слави Улазак Христов у Јерусалим, а ми би требали да разумемо смисао празника и како да славимо Цвети. Најпре укратко да видимо како јеванђеље описује тај догађај:

“И кад Он (Исус) иђаше, простираху хаљине своје по путу. И кад се Он приближи већ к подножју горе Маслинске, поче све мноштво ученика у радости хвалити Бога иза гласа, за сва чудеса, што су видели, говорећи: благословен цар, који иде у име Господње! мир на небу и слава на висини! А неки фарисеји из народа рекоше му: учитељу, запрети ученицима својим. И одговарајући рече им: кажем вам: ако они ућуте, камење ће повикати” (Лк.19:37-40).

Одмах можемо уочити, да је на Цвети била литија и да се прослављао Христос као цар и да је то сметало безбожним старешинама и властима, и зато су они рекли Христу: “учитељу, запрети ученицима својим”. А Спаситељ је њима одговорио: “кажем вам: ако они ућуте, камење ће повикати” – и тиме је Господ указао: колико је важно правити литију и прослављати Христа као цара.

Према томе закључујемо, да се празник Цвети најбоље слави правом литијом, где се иде путем и прославља се Христос као цар. Можда можемо рећи и овако: ако се не прави литија, то се онда уопште и не слави празник Цвети. Али литија свакако смета безбожним старешинама и властима, и зато у Србији није било литије за време пет-вековног ропства, и зато у Србији до данашњег дана није обичај изводити праву литију, док је то обичај код Руса, који су имали своју царевину све до 20-тог века. А колико је важно правити литију, то говоре саме речи Господње: “кажем вам: ако они ућуте (и не праве литију), камење ће повикати”.

Прочитајте још:  На Велику Госпојину сви масовно на Литију, режимским сатанистима и секташима не верујте ништа!

Као што знамо из историје Цркве, нарочито је важно правити литију у време неке непогоде или помора или претње непријатеља, и на литијама је Бог пројављивао Своју силу и спашавао православне од сваке беде и несреће. И зато је чудно: зашто се данас уопште не прави литија у Србији?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Отац Дамаскин Светогорац

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Литија и Цвети

  1. Asto viznate da prtumacite vasu bobliju domojega sto se kaze kako suga nazvali farizeji ucitelju ato je i bio samo ucitelj koga je poslao svemoguci Bog nas stvoritelj dauci narod o pravoj istini koje svrmoguci Bog Da samo svemoguceg Boga trebamo slaviti i nikoga vise zato ste vi pametni popovi sve lepo preokrenuli daslavimo isusa hrsta kao Boga i majku boziju mariju i sve ostale ucineke i apostole od isusa hrista i svakoga vasega popa sve i svasta samo nikako da slavimo svemoguceg Boga nasega stvorotelja i oca isusa hrista sve dase slavi svaka vasa izmisljotina samo dase nebi slavio svemoguci bog nas stvoritelj viste popovi najveci lazovi posle sotone djavola ali necete vise dugo lagati necete moci jer armagedon je vec na samome pragu i kada dodje taj dan svemoguci Bog unistice sve lazne religije a ostace samo vera u svemoguceg boga .Amin .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *