УСКОРО ЈОШ ДУЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: За Васкрс u карантину већ од четвртка!? Уследиће попуштање мера, па поново излолација!

Полиција (Freeeimages.com/Rui Caldeira, ilustracija)

Пред грађанима читаве Србије је, по свему судећи, најдужи полицијски час откад траје борба са коронавирусом – православни Васкрс следеће недеље дочекаћемо у кућама, а разматра се и могућа забрана кретања већ од четвртка од 17 сати до понедељка у пет ујутру, сазнаје Курир од извора блиског кризном штабу.

После тог карантина, који би трајао чак 84 сата, ако епидемиолошка ситуација остане под контролом, отвара се могућност за разговоре о постепеном смањењу мера и скраћивању полицијског часа.

Ризични празници
– После Васкрса имаћемо још два врло ризична термина, Празник рада 1. маја и Ђурђевдан, који је 6. маја. Док се очекује постепено смањење мера у недељи после 20. априла, паралелно ће се разматрати опција за продужени полицијски час за петак и суботу, 1. и 2. маја, јер је тај викенд високоризичан због обичаја који подразумевају уранак, окупљање у природи, роштиљање и слично.

То мора да се избегне. Препоруке струке су да се не жури са укидањем ванредног стања, већ да оно буде на снази, али да се ублажавају мере, а затим, кад то дозволи епидемиолошка слика, да ванредно стање пређе у ванредну ситуацију – каже извор и додаје да ситуација може да се промени у једном дану и да се мере и одлуке томе прилагођавају. Постепено ублажавање мера би, наводи саговорник, подразумевале да се крећу ка онима које су биле на самом почетку епидемије:

– Полицијски час би био од осам увече, уместо од пет, почели би с радом ресторани на отвореном, тј. баште, и то са ограниченим бројем људи и са прописаним растојањем. Отвориле би се јавне установе, продавнице, фризерски и козметички салони, али са ограничењима које би Влада прописала. Међу последњима би кренуо јавни превоз, а отварање школа и вртића је и даље крајње неизвесно и струка ту одлуку најпажљивије, али и најтеже доноси.

Блаже мере
Професор на Факултету за безбедност и посланик Зоран Драгишић објашњава да мере које Влада прописује могу да се мењају и ублажавају и током трајања ванредног стања. Каже да ако дође до промене ванредног стања у ванредну ситуацију, не може да се ограничи кретање људи, али могу да се примене мере које би се односиле на број особа у објектима и њихово растојање.– Ванредна ситуација је блажа од ванредног стања, и у њој нема суспензије правног поретка. Она се проглашава када се не може редовним снагама спречити оно што угрожава становништво и ствара услове да се могу ангажовати додатне снаге, војска и полиција. У њој нема могућности ограничавања кретања. Мислим да не треба журити са укидањем ванредног стања и, ако се о томе буде одлучивало у Скупштини, гласаћу против његовог укидања док год је то могуће, јер полицијски час може да се укине и док траје ванредно стање – каже Драгишић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да има смисла очекивати да полицијски час следећег викенда почне раније, односно да траје дуже, и навео да ће одлуку о томе, као и о понашању за време православног Васкрса донети епидемиолози и стручна лица заједно са надлежнима.

– Има смисла то очекивати, с обзиром на то да и прошли викенд и овај дају резултате и не смемо се опуштати у овом периоду када опасност још увек прети. Верујем да ћемо заједно са епидемиолозима и стручним лицима сви заједно донети одлуку како да се понашамо наредних дана и у време Васкрса, те да ће мере бити адекватне и добро припремљене – рекао је Радојичић.Живот се пострепено враћа у нормалу
-Полицијски час би био од 20 сати, уместо од 17

-Почели би с радом ресторани на отвореном, тј. баште

-У ресторанима унутра и споља важило би ограничење броја људи

-Било би прописано растојање и број столова по квадратном метру

-Отвориле би се јавне установе, продавнице, фризерски и козметички салони, али са ограничењима које би Влада прописала

-Последњи би кренуо са редовним радом јавни превоз, градски и међуградски саобраћај

-Отварање школа и вртића и даље је крајње неизвесно и струка ту одлуку најтеже доноси

Др Предраг Кон: Попуштање мера након што се две недеље види јасан пад оболелих
Епидемиолог др Предраг Кон оцењује да је за постепено попуштање рестриктивних мера потребно најмање две недеље јасног смањења броја нових инфекција и да се сада налазимо у најзначајнијој недељи по питању инфекција. Каже да га је председник Вучић питао када се може очекивати попуштање мера.

– Ја сам му директно одговорио да мора најмање две недеље да се види потпуно јасан пад броја нових случајева, па да може да се размишља о поступном укидању мера – рекао је Кон и додао да то може бити крајем априла.

– Али опрезно, врло опрезно ће о томе да се одлучује, то је сигурно – нагласио је др Кон.Курир

2 Коментара

  1. POSLEDNJA DRZAVA KOJA CE DA UKINE KARANTIN JE SRBIJA U KOJOJ JE NAJMANJA OPASNOST.
    MEDJUTIM TO SAMO DRZI“PRODANO RADIKALSKO KOPILE NA VLASTI“.
    A POSLEEEEE…HAHAHAHAHA.
    BEZITE NOGE DA VAS NE USEREM,SPAO PAMPERS U HODU…..HAHAHAHA.!!!!

  2. Све што је ова велеиздајничка власт предузела је са закашњењем, брутрално отимање власти и укидање скупштине СРБИЈЕ као највећњ законодавно тело тако да им је та струка коју су њихови извештачи измислили је параван за ово све што имамо у СРБИЈИ. Колико је тога одрадила ова велеидајничка власт сазнаћемо после укидања овог ванредног стања кој није смело да се уводи бар не на овакав начин јер све је то могло да се скупштинским законом постигне и уреди на правној основи. Овако ће увек бити а практично и јесте анархија као средство опстанка на власти злоупотребљавајући ову епидемију.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.