Имамо више оболелих лекара него земље у региону заједно

2
накнаде

(Pixabay)

Пандемија коронавируса ушла је у најкритичнији период, а у балканским земљама, у зависности од државе до државе, дневно обољевају на десетине и стотине особа. Највећи проблем, међутим, настаје кад у све већем броју оболе лекари, који представљају “живи зид” и последњи бедем у борби притив вируса Цовид-19. Kада је зараза међу медицинским особљем у питању, Србија никако не може да се похвали, напротив.

Према подацима кризних штабова за сузбијање вируса Цовид-19 који стижу из различитих балканских земаља, може се уочити да Србија има највише оболелих лекара, и то чак осам пута више од “прве пратиље”.

У нашој земљи, према последњем пресеку, заражен је 441 лекар, док је на неславном другом месту Северна Македонија са, у односу на Србију, “само” 57 оболелих медицинског особља.




“Мртва трка” води се за треће место између Босне и Херцеговине и Црне Горе. У БиХ оболело је 23 лекара, два мање у односу на земљу у коју је корона најкасније ушла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Питање се само намеће: зашто Србија има енормно већи број заражених лекара у односу на суседне државе?

Једино оправдање би могло да буде број становника. Но, имајући у виду речи Александра Вучића са једне од конференција прошлог месеца, да пропорционалност становништва не игра никакву улогу када је поредио Србију и Италију, истакавши да је у Ломбардији оболело онолико колико у Србији, онда, то што смо међу најмногољуднијима у региону не може да буде оправдање за овај проблем.

Много је вероватније и више доказиво да разлог обољевања медицинског особља у Србији лежи у томе да су лекари, медицинске сестре и транспортни радници у домовима здравља и болницама неадекватно заштићени.

Прочитајте још:  Док најављују казне за оне који славе, Божо Врећо одржао концерт у Комбанк дворани!

Таквог је става и специјалиста ортопедије лесковачке Опште болнице др Александар Рангелов, који тврди да су се лекари у том граду заразили због недостатка адекватне заштитне опреме.

– Инфекција се преноси кроз ваздух. Ми користимо исте оне маске које користе цивили на улици. Kористимо дакле маске које се не користе у ванредном стању. Испада да здравствени радници ништа боље нису опремљени, а чист је цинизам рећи да су се колеге са инфективног одељења разболеле зато што нису правилно користили ту опрему. Једноставно нису имали адекватне маске и то је чињеница – навео је др Рангелов за Директно.рс.

– Здравствених радника имамо “на претек” па су зато тако “јефтини” за разлику од адекватне медицинске опреме која је толико скупа да немамо довољно пара за њу. Минимум минимума опреме која нам је потребна су: маске са филтером Н95 за једнократну употребу, капе и рукавице за једнократну употребу, визири, заштитни комбинезони, дезинфекциона средства и тестови на Kорону – истакао је доктор.




Проблем који има град Лесковац, нажалост, није изолован случај. Више пута смо смо у ових месец дана откако је букнула корона били сведоци тога да у болницама широм градова у Србији нема адекватне заштите, да маске, рукавице и дезинфекциона средства касно стижу, а да у неким болницама уопште и не стижу.

Свакодневно се жале и лекари на услове рада и незаштићеност, а у исповестима оних који оболе од коронавируса, може се закључити да су имали контакта са зараженим пацијентима, с тим што неки од медицинског особља нису ни знали за то, док је велика већина знала, али морали су да раде упкос недостатку заштитне опреме.

Прочитајте још:  Опет ухапшен Јутка, овај пут због другог кривичног дела!

– Наравно да, као лекар, нисам имала довољно заштитне опреме, наравно да сам радила са Цовид-19 позитивним пацијентом за ког нисмо знали да је позитиван… и наравно да сам убрзо добила симптоме – речи су једне од оболелих медицинских сестара из KБЦ “Звездара”.

На редовним конференцијама о најновијим пресецима стања о броју оболелих и преминулих од коронавируса, доктори су на питања новинара о обољевању њихових колега вешто избегавали адекватне одговоре, упркос инсистирању.

Несхватљивом одлуком државног врха, новинари више физички не присуствују конференцијама, ваљда да не би постављали шкакљива питања на која специјалисти епидемиологије углавном немају одговоре, а у питањима која пристижу на мејл, одговара се само на она селективна и “прихватљива”.

За то време, све више становника и све више медицинског особља оболева и умире од вируса Цовид-19, а на који начин то спречити и како адекватно заштити лекаре, питања су на која вероватно нико неће дати прави одговор.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Имамо више оболелих лекара него земље у региону заједно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *