Апел старијих пчелара подржало 8.000 грађана Србије

(Фото: Пиксибај)

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) упутио је писма надлежним институцијама у држави и петицију са скоро 8.000 потписа, којима се апелује да се најстаријим пчеларима дозволи да обилазе своје пчелињаке током ванредног стања.

У саопштењу СПОС-а се подсећа да је мерама ограничења кретања свим пчеларима старијим од 65 у насељима са преко 5.000 становника, као и старијим од 70 година у насељима са мање од 5.000 становника, тренутно забрањено да посећују своје пчелињаке.

„СПОС је учинио све што је могао: разговарали смо са свима, писали дописе свима на свим нивоима, али став надлежних је до данас остао непромењен. Ипак, Извршни одбор СПОС-а је одлучио да још једном пошаље ПОЗИВ ЗА СПАС СРПСKОГ ПЧЕЛАРСТВА, и то председнику Републике Србије Александру Вучићу, премијерки Владе Републике Србије Ани Брнабић, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу“, наводи се у саопштењу.

У писму које је СПОС упутио медијима пише да је мерама забране кретања погођено преко 2.800 чланова СПОС-а, односно више од трећине пчелара које окупља та организација, као и да су све државе у региону узгајивачима пчела дозволиле изузети од забране кретања ради посете кошницама.

„Немогућност одржавања и селидбе пчела угрозиће производњу хране, јер ће опрашивање бити угрожено, те је за очекивати смањење приноса и мањак хране за најмање 25% у 2020. години. Што се тиче пчелара, ови пчелари ће у потпуности изгубити приходе у овој години, јер је управо април главни месец када треба помагати развој пчела, а многима од њих пчеларство је један од егзистенцијалних допунских извора прихода за живот“, додаје СПОС.

Радивоје Стојановић, заменик председника СПОС-а, претходно је за Нову економију оценио да је тренутно у нашој земљу угрожено око 160.000 кошница, да немогућност њиховог обиласка последњих дана користе лопови, односно да је члановима Савеза из околине Kрагујевца и Сребрног језера украдено више од 60 кошница.

„Ако се нешто ускоро не промени биће касно а ова година биће изгубљена за пчеларе”, објаснио је Стојановић и додао да су многим њиховим члановима управо пчеле значиле и додатни извор прихода.

Нова економија

1 Коментар

  1. Ova i prethodne vlasti sistematski uništavaju poljoprivredu! Dopustili su da uvoze svakakve otrove za prskanja,GMO hranu, uništili su zadruge da bi se tajkuni bogatili!! Domaću robu neće da otkupljuju a uvozno smeće uzimaju na tone. Ministar Nedimović bi prodao svoju majku za dva dolara!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.