Берачи под маскама – како ће се воћари изборити са коронавирусом

0
(Фото: Depositphotos/Ryhor)

Годишњи род од чак 100.000 тона чини општину Гроцка највећим произвођачем воћа у Србији. Тачно толико родиће и ове године. Хоће ли имати ко да бере?

Олистало дрвеће, процветало воће на великим површинама у приградским општинама. Ако је судити по томе како тренутно воћњаци изгледају, произвођачи из Брестовика, Камендола, Умчара и других насеља из општине Гроцка успели су да највећи део посла везан за овај део сезоне обаве.

Онај други, везан за бербу, испада тежи део, иако није требало.

„Најактуелнија су прскања, међуредне обраде, резидба је завршена“, рекао је Жика Караклајић, воћар из Брестовика

Јовица Недељковић, воћар из Пудараца, каже да су сада прскали трешњу.

„Уједно идемо и у заштиту брескве. Надамо се да ће ова ситуација да се смири и да крене продаја. До сада је цветало лепо, али све зависи“, прича Недељковић.

Недавни мразеви направили су мању штету.

„Било је штета у депресијама и на неким осетљивијим сортама кајсије, али неких значајнијих штета нема“, додаје Караклајић.

Марија Кулунчић, заштитар, казала је да се још не види права штета, односно шта је све смрзло у фенофази бубрења.

„Уназад 15 дана имали смо суво време, па произвођачи због најављених киша завршавају оно што је по реду за саму обраду и заштиту“, казала је Кулунчићева.

И док ће своје воћњаке, кажу, успети да обраде без обзира на тренутну ситуацију, брине их како ће, уколико ситуација са коронавирусом потраје, организовати бербу.

Караклајић каже да воће не зна за полицијски час.

„Морамо да имамо спону између сељака и оног ко одлучује, да нам каже да сваки радник морате да одведете на тест, ви смете толико радника да водите. Потпуно несметано иде јабука за Русију, потпуно несметано се тргује. Људи већ размишљају како ће то да извезу. Људи живе од трговине. Само нека нас пусти држава да радимо и нека нам објасни како да радимо“, додаје Караклајић.

Неколико недеља их дели од почетка бербе јагода, трешњи, раних сорти касјија и брескви, па се воћари надају да мере неће бити тако строге и да ће неколико хиљада берача , углавном са југа Србије и ове године доћи у Гроцку. Макар и под маскама.

РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.