ДОБРИЛО ДЕДЕИЋ: ВЛАДИКО, СПЦ ЈЕ ПРИСТАЛА НА РАЗАРАЊЕ СМИСЛА И СУШТИНЕ ВАСКРСА АКО НЕ ПОЗОВЕТЕ НАРОД У ЦРКВЕ

1

Добрило Дедеић

Отворено писмо митрополиту црногорско – приморском Српске православне цркве Амфилохију (Радовићу)

Пише: Добрило Дедеић

Ваше Високопреосвештенство,

пред нама је Васкрс без учешћа вјерника у богослужењу. Детаљно се реализује циљ разарања смисла и суштине побједничког Празника у друштву дивљих релативних категорија и потрошачког менталитета. На дан Христовог васкрсења, бићемо свједоци обесмишљавања сваког смисла Православља и најбруталније дискриминације вјерника, радикалније од поступака окупационих турских и комунистичких власти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Понекад ми се чини да би поједини наши архијереји из Синода, Сабора, епископских Савјета и неких других административних тијела, да су са Христосом били на Голготи, тражили од њега да сиђе са Животворног Крста и да не страда или да страда неки ”други пут”, можда наредне године.

Није нормално да било који православни епископ превиди да хиљаде људи дневно имају додир са само једним банкоматом или шалтерским радником. Десетине хиљада грађана у Црној Гори и Србији посјете њемачке и хрватске мегамаркете и продавнице сточне и хране за псе, а да се макар десетине људи, на прописном ”социјалном растојању”, не могу, на Васкрс, и у сусрет Васкрсу, причестити из Чаше Живота.

Најгоре од свега је што је Српска православна црква пристала на теледириговање из центара политичке моћи у Подгорици и Београду. Паралелно, народ не зна да је у братским Грузији, Бугарској, Бјелорусији; у римокатоличким, протестантским и атеистичким Мађарској и Холандији; па чак и у Израелу, земљи Христовог страдања; дозвољено православнима да прославе Богочовјеково васкрсење, уз слабије или јаче поштовање мјера превенције! Успут, римокатолици у Хрватској Ускрс су прославили у објектима њихове вјерске заједнице, без икаквих специјалних заштитних мјера и екуменистичке солидарности.

Прочитајте још:  УН: Немамо податке о "геноциду" у Украјини

Како то, владико, да тим центрима у Подгорици и Београду редовно попустите, иако сте свјесни да имате посла са људима који природом својих поступака нијесу православни и који Христоса вријеђају и опет убијају када саопште да је Путир ”извор заразе”?

Имате, преосвећени владико, прилику да урадите оно што Ваш духовни отац, ава Јустин, не би пропустио – позвао би Србе у храм, на литургију. Њему, не само да борбени атеисти и УДБА нијесу ништа могли, него није дозвољавао чак ни Београдској Патријаршији, тада заробљеној од Централног комитета, да буде прије или изнад Христоса.

Данас, владико, комуниста нема онаквих какви су били у доба Ваше младости, више се нико не може жалити на ”црвене”; али Црква прави компромисе са властима, које су, по брзини поступака и последица, горе од комуниста.

Они који цркву посматрају као политичку партију, Друштво ограничене одговорности или традиционалну институцију одвојену од њеног Смисла и Саборности, не знају колико нијесте у праву што сте пристали да прихватите диктат локалних слуга и уцијењених измећара глобалног поретка. Вјернике који су органски дио Цркве, морате позвати на службе Божије, иначе ће они знати да сте капитулирали пред режимима који се ругају нацији, предању, пуноћи Живота и Христосу.

Зато, поступите са њима као Христос са фарисејима у храму. До тада, Ваша саопштења против ове и оне власти су испразно пилатовско прање руку.

Сјетите се да никада Срби, ни једне једине године, нијесу прославили Васкрс ван храмова. Јесте ли свјесни шта значи дисконтинуитет, уз Ваше пристајање?

Позовите народ у цркве, иначе сјутра нећете имати одговор на вакцинацију, чиповање, потенцијалну, а блиску издају Косова; наставак литија, забрану крштења на начин на који је, током пандемије, то почела да ради Европска унија; увођење пореза Српској цркви или законску блокаду вјеронауке.

Прочитајте још:  Шире се рупе у тлу после земљотреса у Хрватској, терен ће се снимати и дроновима

Позовите патријарха, који то својим поступцима није, да збаци јарам земаљских силника и да узме благи Христов јарам. Немате Ви простора за калкулације и маневре. Не иде Вам – не иде нам, допадало Вам се то или не.

Ако сте одлучили да Васкрс 2021. године, буде ”модеран”, постхришћански и постправославни, онда треба да то јавно кажете. Управо зато што умијете да предвиђате, знате да су у праву они који тврде да се овогодишњом ”редукцијом” Васкрса завршава једна ера у животу Цркве.

Погледајте само капацитете оних који су цркве замијенили телевизорима, а радост Христовог Васкрсења не могу да доживе због страха од коронавуруса и пресинга примитивних балканских полицијских фаланги.

Гдје нам је причест, владико? Има ли православни вјерник право на причешће светим тајнама, након Васкршњег поста, онолико колико злоупотријебљене полицијске снаге имају гаранцију на плату јер прогоне вјернике пред Вашим и очима цијелог Синода и Сабора Српске цркве?

И причест је вјековима, установљена предањем, плата за пост.

Ако у црквама не посвједочимо да је Христос устао из мртвих, узалудна је вјера православна. Законе Црне Горе и сваке друге државе морамо поштовати, али не можемо поштовати оно што пркоси Богу.

Богоборци из режима у српским земљама одрађују ових дана Јудин посао – доказују да постоји сила која може зауставити пуноћу литургије, јер пуноће нема без вјерника. Они који се томе супротстављају биће прогањани. Размислите о томе шта то значи у контексту чињенице да се СПЦ суштински не опире том прогону!

(Аутор је предсједник Српске листе ЦГ и главни и одговорни уредник портала Српско уједињење)

Прочитајте још:  ДАНИ(Ј)ЕЛ СИМИЋ: ПОДРШКА ИСЛАМИЗИРАНОЈ БРАЋИ У БОРБИ ПРОТИВ ОКУПАТОРА



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДОБРИЛО ДЕДЕИЋ: ВЛАДИКО, СПЦ ЈЕ ПРИСТАЛА НА РАЗАРАЊЕ СМИСЛА И СУШТИНЕ ВАСКРСА АКО НЕ ПОЗОВЕТЕ НАРОД У ЦРКВЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *