Корона се не преноси додиром? Научници мењају став!

(Фото: STR / AFP)

Професор за вирологију и директор Института за вирологију и истраживање ХИВ-а у Немачкој Хендрик Стрек, након извршених истраживања о коронавирусу, верује да је веома мала вероватноћа да се Ковид-19 пренесе путем контаминираних површина, те да је у великој већини случајева заражених у питању био искључиво директан контакт са оболелим, пише „РТЛ“.

Стрек је објаснио методологију своје нове студије у Хајнсбергу, „епицентру“ избијања вируса Цовид-19 у Немачкој. Током последњих недеља, његов тим је завршио значајна истраживања спроведена анкетама и истрагама у домовима широм регије Хајнсберг – где постоји више од 1.400 потврђених случајева. Хајнсберг има око 250.000 становника, а потврђено је 46 смртних случајева повезаних са коронавирусом.

Истраживања су дала назнаке о томе како вирус Ковид-19 делује.

– Не постоји значајан ризик од добијања болести када идете у куповину. Тежи облици заразе увек су били резултат тога што су људи били у међусобном контакту током дужег временског периода – истакао је он, додавши да није могао да нађе никакве доказе о ‘живим’ вирусима на површинама.
– Када смо узели узорке с врата, телефона или тоалета није било могуће култивирати вирус у лабораторији на основу ових брисова. Да би до тога дошло, потребно је да се неко накашље у руку, аутоматски да се ухвати за браву, а да се одмах потом ухватим и друга особа, која би требало да додирне лице – истакао је овај Стрек, који верује да су мале шансе за пренос вируса преко такозваних контаминираних површина.

Чињеницу да је КОВИД 19 капљична инфекција и да се не може пренијети ваздухом, раније је потврдио и виролог Кристијан Дростен из берлинског „Charite“-a. У једном је интервјуу истакао да је коронавирус изузетно осетљив на исушивање, тако да је једини начин да се заразите ако „удахнете капљице“.

Ипак, постоје различита истраживања о томе како се коронавирус преноси. Стручњаци америчког Института за здравље ЦДВ и НИХ дошли су до закључка да вирус може да преживи на папиру 24 сата, три сата у аеросолима и до три дана на пластици и нерђајућем челику. Међутим, ова истраживања су рађена у екстремним условима и није их могуће применити у свакодневици.
Хајнсберг ће сада бити центар за спровођење још једне студије, која иде још дубље, са циљем да додатно процени како се вирус шири и како се задржава. Студија ће пратити репрезентативни узорак од 1.000 људи.

– Резултати ове детаљније студије могли би тада послужити као основа за препоруке за националне стратегије прекида карантина. Важно је добити ове податке како би се осигурало да се одлуке доносе на основу чињеница, а не претпоставки. Подаци би требали служити као основа информација влади како би онда могли размишљати о свом даљем току деловања. – истиче Стрек.

Када су у питању тренутне мере у Немачкој, али и широм света, он наглашава да би требало узети у обзир негативне последице које мере могу да донесу.

– Људи би могли да изгубе посао. Можда више неће моћи да плаћају станарину… Останак у карантину дужи временски период може довести до слабљења нашег имунолошког система – рекао је он.rtl

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.