Сатаниста Вучић ћути о „тајном споразуму“ са Аустријом о пријему миграната којима није одобрен азил

1

фото: Instagram/buducnostsrbijeav

Све више доказа да је власт прихватила да прими тражиоце азила из Аустрије. Тајни споразум између Србије и Аустрије све је мање тајан. Прича која је у почетку одбацивана као егзибиционизам политичара десне оријентације, захваљујући чињеницама које су у међувремену испливале на површину, почиње да добија на тежини.

Најконкретнији доказ у прилог постојања „тајног споразума“ дошао је у виду дописа аустријског Министарства унутрашњих послова.

У овом документу, до којег је дошла редакција сервиса Дојче Веле на српском језику, одговарајући на посланичко питање странке либерала, Министарство унутрашњих послова је потврдило да постоји радни споразум који је у априлу прошле године потписан са Србијом, према којем Аустрија може да мигранте којима није одобрен азил, а депортација у земље порекла није могућа, врати у Србију, уколико су до земље дошли „балканском рутом“.



У одговору се додаје да би они били смештени у „постојећим избегличким центрима отвореног типа уз поштовање људских права“, а трошкове њиховог смештаја сносила би Аустрија. Аустријско министарство је ускратило одговоре на питање о детаљима аранжмана, тврдећи да је о међусобним правима и обавезама договорена обострана ћутња.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ћутњу о овом договору, први је прекршио бивши министар унутрашњих послова Аустрија Херберт Кикл. Овај високи функционер десничарске Слободарске странке Аустрије, је у септембру прошле године говорио о споразуму у једној телевизијској емисији.

Ипак, када га је ДВ у јануару ове године упитало шта се дешава са споразумом, Кикл, који је у међувремену прешао у опозиционе редове, навео је да је „радни споразум“ испреговаран, али да није сигуран да ли је потписан и да ли се спроводи.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ ПОКАЗАО ВАЖНА ДОКУМЕНТА: Кључни уговор са Рио Тинтом договорила претходна власт!

Аустријски јавни сервис ОРФ је трагом ове информације јавио да иако је споразум испреговарао Кикл, његов наследник на месту министра унутрашњих послова Карл Нехамер из владајуће Аустријске народне партије и даље остаје при том плану.

И док су ове чињенице у Аустрији постале предмет политичке дебате, у Србији се обавеза ћутања о уговору и даље озбиљно схвата.

Једини званичник који се огласио о овом околностима била је државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, која је на твитеру написала да у Србију није враћен ниједан ирегуларан мигрант и да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није потписао било какав споразум.

Реакција се појавила и у Вечерњим новостима где је неименовани „добро обавештени извор“ целу причу назвао манипулацијом, тврдећи да постоји радни аранжман који подразумева да Аустрија може вратити у Србији највише до 200 миграната, за које мора у потпуности да докаже да су у ту земљу ушли из Србије и да чак и ако и то успе, повратак је могућ само ако се Србија сагласи. Обе ове реакције, међутим, не негирају постојање споразума.

Никола Ковачевић, правник из Иницијативе за економска и социјална права А11 каже да би у теорији сваки међудржавни споразум морао да буде ратификован у парламенту.



– Ми не знамо на ком нивоу је тај споразум потписан. Међутим, на основу доступних информација, није јасно шта се таквим споразумом ново добија. Србија од 2007. године има са земљама ЕУ споразум о реадмисији на основу којег је до 2014. године више десетина грађана враћено у Србију, каже Ковачевић. Он истиче да је највећи број грађана који је споразумом о реадмисији враћен у Србију, убрзо по повратку поново покушао да оде у земље Европске уније.

Прочитајте још:  Сабирни центар

– Нема никаквог разлога да буде ишта друкчије и у случају грађана који буду депортовани из Аустрије. Једини начин да Србија задржи те људе је да отвори огромне затворске центре, попут оних који постоје у Грчкој и Италији и да их присилно држи у земљи, каже Ковачевић. Према његовим речима, Србија тренутно располаже са око 6.000 лежаја за смештај миграната. Међутим, како наглашава, само постојање лежаја не подразумева по себи хумане услове за дугорочни смештај и да је тај број вишеструко мањи.

Због свих ових питања, Београдски центар за људска права недавно је у јавном писму позвао представнике Владе Србије да јавности саопште тачне информације о наводном међудржавном уговору.

Без одговора

Данас је у току јучерашњег дана информације о постојању „тајног споразума“ између Србије и Аустрије и његовим одредбама затражио од Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова и Комесаријата за избеглице. Нико није одговорио.



Данас.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Сатаниста Вучић ћути о „тајном споразуму“ са Аустријом о пријему миграната којима није одобрен азил

  1. Pami koji zivimo i radimo sve znamo jer kurc je izjavio daje potpisao ugovor savucicem ali nije rekao koloko miliona eura je dobio vucic dazadrzi emigrante u srbiji i jos je rekao sad su gotovi srbi sad cemo ich sve itrebiti jednom zauvek i toje to etomu sad njegove evropske zajednice djubre jedno od presednika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *