Када се јавни превоз враћа у престоницу и како ће се у њега улазити? Београђани ће морати да се навикну на нова правила

0

(Фото: Profimedia)

Градоначелник Београда Зоран Радојичић причао је о повратку јавног превоза у престоницу, као и новим правилима на које ће Београђани морати да се навикну.

– Како се буде привреда активирала, тако ће се појачавати и превоз. Треба да се дефинише начин како ће функционисати. Доктори треба да кажу процедуре које ћемо усвојити. Грађани ће морати да улазе у превоз на једна врата, када стоје у редовима, да стоје једни иза других и када чекају у реду, да држе одстојање. Тако је и у великим метрополома, а то мора да се поштује. У самом превозу морају да се користе заштитна средства. Очекујемо да ће тако саобраћај прорадити како треба, иако јесте велики изазов – објаснио је градоначелник у јутарњем програму ТВ Прва, одговарајући на питање о 4. мај, у као дану ког би јавни превоз могао да се врати..

Градоначелник се осврнуо и на податак да многи грађани не носе маске и изнео свој став о томе.

– Око маски је било одређених контроверзи од почетка, али чињеница је да се инфекција највише преноси капљичним путем и ако причате гласно може да дође до другог на шест метара. Хируршка маска штити скоро 100 одсто, платнене штите нешто мање, али свакако треба да се користе. Најчешће се инфекција шири тако што лица која су асимптоматска, њих је 80 одсто. Немамо времена да се уради озбиљна студија, али на основу искуства и знања, то су ставови који су значајни.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Радојичић је упозорио да отварање кафића и теретана у будућности не треба олако да схватимо, већ да ће морају увести нова правила.

Прочитајте још:  Ђилас бесан што му Хил спрема замену на месту лидера прозападне опозиције!

– Један од епидемиолога је рекао да се чувамо да не будемо жртве својих добрих резултата. Када се упоредимо са другима, видимо да имамо добре резултате. Ново увођење релаксација морамо да урадимо пажљиво. И када будемо враћали у нормалу и кафиће, теретане и друге установе, морамо да уведемо правила која ће прописати струка .

Градоначелник је такође истакао да је фасциниран брзом градњом ВМЦ на Карабурми.

– Врло често себе потцењујемо, себе унижавамо, склони смо да мале недостатке величамо, а успехе да не прикажемо… Онаква болница за 15 дана са интензивном негом, то је фасцинантно. Подсећа ме на скандинавске и немачке концепте, одушевљен сам – рекао је Радојичић.

УБУДУЋЕ НОВА ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ

У градском превозу неће више важити правила као до сада, већ ће она бити прописана у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље како би се заштитили и путници и запослени у ГСП-у, каже председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Никодијевић је за јутарњи програм ТВ Пинк рекао да ћемо сви морати да се навикавамо на нове мере предострожности које ће прописати начин уласка и изласка из возила на једна врата, држање прописане дистанце, коришћење заштитне опреме путника и возача, саопштила је Градска управа.




Како је истакао, све ће то бити део нове културе понашања у јавном превозу и за сада се чекају процене епидемиолога и одлука Владе.

Председник градског парламента подсетио је на постојање коридорских линија, чији је циљ превоз здравствених радника до клиничко-болничких центара, али и других који имају радне налоге, истичући да градски превоз неће бити ођедном враћен.

Прочитајте још:  Рићиарди: Kорона је стварни узрок смрти код малог броја људи у Италији

“Када Влада Србије буде донела одлуку ми ћемо постепено почети да пуштамо градски превоз и како буде расла привредна активност и буде почињао да ради већи број привредних субјеката, тако ћемо и почињати са увођењем линија градског превоза у поновни рад”, напомиње Никодијевић.

Нагласио је да ће и овог викенда јавно-комунална предузећа радити оно што је у њиховом опису дужности у време ванредног стања, што укључује дезинфекцију улица, стамбених зграда, чишћење међублоковских површина…



Tanjug

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *