Васкрс за мртве: На Побусани понедељак не смемо да заборавимо оне који више НИСУ СА НАМА

0
јаја

Српска православна црква данас обележава Побусани понедељак, односно “Васкрс за мртве”, дан кад се уређују гробови преминулих и кад се на гробља износе фарбана јаја.

Први дан после Томине недеље је Побусани понедељак. Обичај је на данашњи дан побусати односно уредити и од корова очистити бусење на гробовима, а тако је и овај понедељак добио име.

Они који данас обилазе вечне куће својих најмилијих, требало би да се придржавају мера опреза и социјалне дистанце, а на гробове стављају обојена јаја уз поздрав: “Христос васкрсе”.



Тиме се радост највећег хришћанског празника преноси и на оне који више нису са нама. Зато се овај дан зове и “Васкрс за мртве”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У већини места јаја се боје посебно овога јутра и то обавезно у црвену боју и без шара. Понегде се износе јаја од Васкрса, а понегде обојена на Светли петак. У неким крајевима, јаја се и туцају о споменик.

Претпоставља се да је обележавање Побусаног понедељка преузето од Руса код којих се зове Радоњица. Kод нас носи још и назив “Ружичало” по обичају братимљења младих.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *