БИРН: Милионски послови породице Kисић с јавним предузећима

1

(Фото: Shutterstock)

Kомпаније блиске Бојану Kисићу, супругу министарке правде Неле Kубуровић и брату докторке Дарије Kисић Тепавчевић, добиле су 27 уговора са јавним предузећима и министарствима, пише БИРН Србија.

Истраживање БИРН-а показује да су од 2013. године до данас фирме НИТЕС групе, а чији је један од директора Бојан Kисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Дарија Kисић Тепавчевић није одговорила на БИРН-ова питања у вези са тендерима јавних предузећа на којима је учестовала фирма повезана са њеним братом. Kисић Тепавчевић је у писаном одговору само навела да њен брат није задужен за ковид-19 информациони систем.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарка Нела Kубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

“Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Kисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса”, рекла је Kубуровић.

НИТЕС ДОО Београд је део НИТЕС Групе власника Миодрага Шкрбића. Бојан Kисић је главни извршни директор чешког огранка групе, НИТЕС А.С, која је заједно за српским НИТЕС-ом добила неколико тендера јавних предузећа. Осим у Србији и Чешкој, НИТЕС компаније раде и у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Русији и Великој Британији.

Прочитајте још:  Агенција: Декан Факултета ветеринарске медицине запослио обе ћерке, куму и шурака, тражи се смена



Игор Брнабић, брат председнице Владе Србије Ане Брнабић, задужени је у фирми Ассецо СЕЕ за Србију. Ассецо СЕЕ и НИТЕС су 2017. и 2018. сарађивале на пројектима за ЕПС и Министарство финансија, а та два уговора вредна су скоро три милиона евра.

Април 2020. године био је посебно уносан за НИТЕС, јер је у конзорцијуму са Телекомом Србија потписао три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра, преноди портал.

Тако ће НИТЕС и Телеком Србија одржавати неке од најважнијих медицинских софтвера у Србији, укључујући одржавање националне платформе за превенцију и дијагностику, одржавање интегрисаног здравственог информационог система, као и рад на развоју софтвера за електронско издавање потврда о смрти.



Бирн

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БИРН: Милионски послови породице Kисић с јавним предузећима

  1. Ako je tacna informacija koja se pojavila ovih dana da je kisicka clan rotari kluba, ili po nekima pionirska sekcija masonskih loza, onda je sve jasno !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *