Рат хулигана: Борба за нарко тржиште

0

Подршка владајућој странци и организовано дивљање по крововима вишеспратница широм Србије, у недељи за нама нису били једини догађаји чији су главни актери хулигани, окупљени око различитих фракција навијачких група. После краткотрајног затишја, у престоноци се поново догодио обрачун две навијачке групе, а како за портал Нова.рс истичу стручњаци, у наредном периоду би могло да дође до интензивирања оваквих сукоба – чији је једини циљ борба за превласт у подземљу, али и “блискост” са влашћу.

Kриминолози истичу да је љубав према спорту или бојама неког клуба, последња ствар која занима хулигане, то јест да су њихови мотиви далеко изван оквира “навијања”.

“Свима је већ јасно да се ту ради о мешавини дроге и политике. Опште је познато да су навијачке групе заправо политичке структуре направљене 90-тих, које користе одређене политичке партије за своје прљаве послове. Ти хулигани су ту када је потребно да се разбијају демонстрације, да се неки политичар сатанизује или подржи, затим да се растури неки митинг и слично”, тврди криминолог Добривоје Радовановић.

Kако истиче, ове групе у Србији се превасходно баве трговином наркотицима.

“Чињеница је да су вође, али и припадници тих фракција укључени у дистрибуцију наркотика, као и да уживају заштиту политичара и полиције, па самим тим тај посао несметано обављају. Зато имамо ситуацију да су поједине вође по неколико пута правоснажно осуђиване, али на издржавање казне никада нису послате”, изричит је криминолог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Он додаје и да су у нашој земљи последњих година све чешћи овакви обрачуни, како међу припадницима супротстављених клубова, тако и унутар истих, као и да се у наредном периоду могу интензивирати.

Прочитајте још:  Како је могуће да неки криминалци годинама упадају на фотографије председниковог сина?

“Све то се дешава из више разлога. Држава је вишеглава структура, па разне групе сарађују са разним главама. Некада се те групе посвађају због неспоразума око послова око наркотика, а некада ће се, без утицаја дроге, посвађати само зато што припадају другачијим политичких опцијама”, каже Радовановић

Kриминолог Душан Давидовић сагласан је са својим колегом да је навијање параван за криминалне активности и истиче да ће у наредном периоду обрачуни међу хулиганима бити све интезивнији.

“Сем дроге, ти хулигани се баве изнудама, отмицама, насилничким понашањем, пребијањима. Исти ти навијачи се користе од стране радикалних странака за ућуткивање масе, обрачуне са протестантима и грађанима. Претпостављам да ће се ови сукоби између навијача у наредном периоду само расти, односно биће још интезивнији, све док имамо овако тесну везу између политике и њих”, каже Давидовић.

Изузимајући дивљање хулигана на крововима зграда у циљу подршкле владајућој партији, поново су се, након затишја, распламсали и међусобни сукоби навијача. Тако је у среду дошло до окршаја између две групе навијача код Прокопа у Београду. У тучи су, наводно, учестовале навијачка група са југа и присталице Црвене Звезде. Медији су пренели да је реч о “графиташком рату”, због неколико мурала који су префарбани, али није искључено и да је нешто “веће” у питању, имајући у виду чија је екипа учестовала у тучи.

Извори портала KРИK, посведочили су да су на једној страни били припадници навијачке групе Партизана, познате као “Јањичари”, од скора “Принципи”, коју предводи Вељко Беливук звани Веља Невоља.

Ова група је јужном трибином завладала 2013., након повлачења “Алкатраза”. На трибини је неколико година било релативно мирно, све до 2016. када је убијен вођа “Јањичара” Александар Станковић.

Прочитајте још:  Вечити дерби без победника: Звезда - Партизан 1:1

Након његовог убиства, групу је преузео Беливук, који иза себе има подужи досије. Управо Беливук се појављује на снимку, који је почетком године кружио друштвеним мрежама, а на коме се види како он, заједно са Александром Видојевићем, званим Аца Рошави, малтретира Радета Петровића, једног од вођа групе којој припади и Милош Радисављевић Kими.




Вређање, псовке и туче, последњих година обележавају сукоб између “Јањичара” и “Алкатраза” са једне, и “Партизановаца”, са друге стране. “Партизановци”, истерани са југа након крвавог сукоба на 156. вечитом дербију, у коме је учестовало и шест навијача из Хрватске, од тада покушавају да се врате на трибину, али безуспешно.

Врхунац се догодио средином децембра 2019., када је група окупљена око Милоша Радисављевића Kимија напустили трибину пред крај меча између Партизана и Астане. Тада је на транспаренту који су развили писало је “овај стадион више није место за навијаче Партизана”

Вељко Беливук, актуелни вођа “Јањичара”, одбносно “Принципа”, познат је читавој јавности због више кривичних дела. Он је, подсетимо, почетком 2017. ухапшен због сумње да је убио каратисту Властимира Милошевића у центру Београда, али је након истраге оптужен за помагање. Након судског поступка ослобођен је кривице. Иако незапослен, како је наводио пред судом, са примањима од око 30.000 динара, Беливука је током поступка бранио тим од пет утицајних адвоката. Сем тога, он је осуђиван на пет месеци затвора због напада на двојицу малолетника на сплаву “Блејвоч”, али и на годину дана кућног затвора због пребијања чланова обезбеђења бившег директора ФK Партизана Милоша Вазуре.

У друштву председниковог сина

Прочитајте још:  Донација из Албаније за Бујановац: Зашто се подгревају тврдње о "административном етничком чишћењу"

Чланови групе “Јањичари”, појављују се и на две фотографије које су објављене у размаку од неколико година, а на којима су у друштву Данила Вучића, сина председника републике Александра Вучића. Прва фотографија је наводно настала током Светског првенства у фудбалу у Русији, док друга наводно датира из ове године. Поред млађег Вучића, на фотографијама се налази и Александар Видојевић, звани Аца Рошави.



Марко Радоњић / Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *