Званично без посла 6.000 радника, незванично осам пута више

0

(Фото Бета)

Званично, у Србији је посао изгубило 6.047 особа (толико их се пријавило Националној служби за запошљавање за исплату накнаде за незапосленост), али су ИТ и прерађивачка индустрија забележили раст запослености, чак и у току кризе. То је недавно обзнанила премијерка Ана Брнабић, док су у Привредној комори Србије подсетили да се од 130.000 запослених, колико их је у јеку кризе било на принудним одморима, њих 42.000 већ вратило на посао. Иако је, према оцени стручњака, привреда добро поднела први талас кризе, из угла синдиката слика стања у Србији није ружичаста. Како истиче Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, земља из кризе неће изаћи без већих социјалних потреса.

– Добро знамо да је у току кризе која је настала као последица вируса корона, 995 привредних субјеката у блокади. Око 1.500 компанија је преполовило или потпуно обуставило процес производње, а чак 115.000 радника послато је на принудне одморе. Највећи део њих, и после укидања ванредног стања сигурно се неће вратити на своје радно место. У земљу је ушло и око 400.000 грађана који ће сигурно притиснути домаће тржиште рада и социјалне фондове – сматра Савићева, подсећајући да је безмало 50.000 грађана остало без посла због вируса корона.



– У тих 50.000 људи нису урачунати само они који су проглашени технолошким вишком или су им раскинути уговори на неодређено већ и они којима нису продужени уговори на одређено време, који су радили на привремено-повременим пословима, преко омладинских и студентских задруга, слободни уметници… И сви они су остали без примања, а државни минималац касни, па га многи радници неће ни дочекати – објашњава Савићева.

Прочитајте још:  Црна статистика: Рак коси по Србији — скок броја жртава због НАТО агресије и ковид пандемије

Добра вест из ИТ сектора. Према најновијем истраживању утицаја пандемије ковида 19 на тржиште рада у Србији, чак 90 одсто ИТ компанија у Србији није отпустило ниједног радника због пандемије, док се 71 проценат од 73 анкетиране ИТ компаније изјаснио да неће паузирати развој својих нових производа и услуга током кризе. Послодавци из ИТ сектора, готово половина њих, додају да ће им размимоилажења у односу на планиране финансије за 2020. бити „умерено мања” у односу на пројекције, а у 16 одсто ИТ фирми истичу да ће достићи план.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Према сопственом признању, у две петине ИТ компанија ова криза краткорочно доводи одрживост њиховог бизниса у ризик, али 44 процента привредних субјеката ИТ индустрије сматра да ковид 19 није опасност за њихов посао. Ова криза утицала је и на запошљавање у свим индустријама, па се тако осетила и у ИТ сектору. Анкета показује да је у овом тренутку паузирано запошљавање у половини ИТ фирми. Ипак, у свакој четвртој компанији посао могу да добију само они који конкуришу на такозване критичне позиције у фирми. Интересантан је и податак да четири одсто ИТ послодаваца запошљава више него раније, а око 57 одсто компанија најављује да неће отпуштати раднике. У овом истраживању се наводи и да у 80 одсто фирми ИТ сектора нису смањиване плате запосленима, док је петина тих компанија то већ учинила.



Марија Бракочевић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *