Турски научници дошли до доказа који би могли да промене читаву научну историју

0
(Фото: CC0 / пиксабеј)

Тим турских научника објавио је доказе о првој забележеној смрти од пада метеорита. С обзиром на то да последњих година нико није настрадао на тај начин, то откриће би могло да промени читаву научну историју.

Тим научника је претпрошле среде у часопису „Метеоритик енд планетари сајенс“ објавио доказе о првој забележеној смрти неког човека услед пада метеорита.

Наиме, група турских истраживача до тог открића је дошла након вишегодишњег претраживања државних архива, приликом чега су дошли до сазнања да вероватноћа да метеорит убије човека више није мртво слово на папиру.

Такав случај догодио се управо 22. августа 1888. године у Османском Царству, и то на подручју града Сулејманија који данас територијално припада Ираку. Том приликом једна је особа погинула, а друга је тешко рањена, преноси Вечерњи.хр писање „Ен-би-си њуза“.
Ови записи имају додатну тежину будући да су до сада дуго постојале неутемељене приче и народне легенде о људима који су страдали јер су погођени метеоритом. Међутим, сада су стигли конкретни докази за такве тврдње.

„Разлог због којег се до 2020. чекало на овакве доказе можда лежи у томе што није било икаквог рукописа или писменог доказа на енглеском језику, а што је додатно умањило интерес за истраживање овог подручја“, стоји у студији који су објавили научници из Свеучилишта у Истанбулу.

Међутим, само треба темељно истраживати архиве и ишчитавати, а за то, тврди аутор студије, није потреба баш превелика памет.

„Готово сваки важан догађај у животу народа, државе па чак и човека као индивидуалца је на неки начин забележен негде. О свему постоје записи. Било да је реч о епидемијама, елементарним непогодама, владиним одлукама…“, каже Озан Унсалан, ванредни професор на Kатедри за физику тог свеучилишта.

У историјским турским архивима пронађени су и извештаји локалних власти након што је овај метеорит ударио у земљу. У њему је тако наведено како је један човек на месту остао мртав док је други тешко повређен због чега је касније остао парализован. Истраживачки тим укупно је пронашао три писма исписана на турском језику, а сам догађај пријављен је султану Абдулу Хамиду II.
Према истом извештају, тај метеорит је био само један од многих који су у року од 10 минута погодили тадашње Царство, а спомињу се и сведочанства људи из околних места који су органима реда казивали како су видели велику ватрену куглу која пара небо. Тим турских научника и истраживача још увек ради на овом случају. Они покушавају да пронађу потенцијални султанов одговор како би сазнали више детаља.

„Ако то нађемо, а требало би, онда ћемо класификовати врсту узорка према научним критеријумима“, додао је Унсалан.

У последње време било је много падова метеорита. Иако су неки су били и опасни по живот, нико никада није страдао. Због тога, нове информације из Турске могу да промене читаву научну историју.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.