Гардијан: Хрватска полиција бојом у спреју црта крстове на главама мигрантима

1

“Гардијан” тврди да хрватска полиција бојом у спреју црта крстове на главама мигрантима који траже азил приликом покушаја преласка границе из Босне.

Гардијан је објавио бројне фотографије инцидента којег су многе организације за људска права описале као “најновије понижавање” хрватских власти миграната који путују балканском рутом.

УН је затражио од хрватске владе да истражи све наводе о злостављању, преноси хрватски портал Индекс.

“Очигледно је да је један од разлога намерно понижавање избеглица и миграната који покушавају да пређу границу”, рекао је Џек Сапок из невладине организације “Но Наме Kитцхен” (ННK).



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Kолико схватам, постоје два могућа мотива. Или хрватске власти користе боју у спреју како би идентификовале и понизиле оне мигранте који у више наврата покушавају прећи границу или, што је још више забрињавајуће, користе верски симбол како би психолошки трауматизовале ове мушкарце, који су већином муслимани”, казао је Сапок.

https://www.theguardian.com/global-development/2020/may/12/croatian-police-accused-of-shaving-and-spray-painting-heads-of-asylum-seekers?CMP=share_btn_tw

ННK је навео како су 6. маја у Пољани у Босни мигранти потерани назад и обојени наранџастом бојом. Одузети су им новац и мобилни телефони.

Гардијан пише како се друга група 7. маја вратила у камп Мирал поред Велике Kладуше и описала сличан поступак хрватске полиције.



Хуманитарни радници УН-а документовали су системско злостављање хрватске полиције, наводи Гардијан, која је врло често тукла мигранте, пуцала на њих, пљачкала их или им чак одузимала одећу.

 

https://www.theguardian.com/global-development/2020/may/12/croatian-police-accused-of-shaving-and-spray-painting-heads-of-asylum-seekers?CMP=share_btn_tw

УН-ова агенција за избеглице, УНХЦР, саопштила је како је “дубоко забринута због пријављеног насиља и поступања с мигрантима и избеглицама од стране хрватске полиције”.

”Наша организација је већ раније примила веродостојне извештаје јуди који тврде да су незаконито враћени из Хрватске у Босну и Херцеговину и Србију“, рекао је за Гардијан Зоран Стевановић изУНХЦР-а.

Прочитајте још:  Мигрантска криза и тријумф „фашистичке” политике

“УНХЦР је затражио од хрватске владе да истражи све тврдње о кршењима и злоупотребама и да успостави независни механизам процене како би се утврдиле чињенице о ситуацији на граници”, додао је.



Индех.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Гардијан: Хрватска полиција бојом у спреју црта крстове на главама мигрантима

  1. madjarima je “dato” da se brane, hrvatima jd “dato” da se brane, poljacima isto. dakle opominju ih ali nista ne preduzimaju.

    srbiji nije dato da se brani od migranata. nezmam sta ovi nasi lakeji cekaju. siguran sam da ih ne vole.

    da nas brisel ne navlaci na novac? da se lakeji i sluge u srb nisu navukli na finansijski kolac za zbrinjavanje migranata? da li hrv i madj dobijaju lovu za migrante od eu?

    treba pomoci coveku koji bezi od smrti. ali u mojoj kuci pravila su moja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *