Ко је сахрањен у гробу Незнаног јунака на Авали

1

Имали смо прилику да прочитамо или слушамо више верзија о непознатом војнику који је сахрањен у гробу Незнаног јунака.

Својевремено је РТС у серији „Београд на води”, навео да се ту налазе посмртни остаци, српског војника, муслиманског младића Сулејмана Балића из околине Дуге Пољане, општина Сјеница.

На скупштинском заседању 27. августа 1992. тада народни посланик Ризах Груда, учествујући у расправи о стању у Санџаку рекао је:



„Да су се у Првом светском рату у склопу српске војске у борбама против аустроугарске војске храбро борили и у тим борбама погинули многи муслимани из Санџака. У одбрани Београда у борби на Авали у пуку мајора Гавриловића погинуо је Сулејман Балић који је сахрањен на место које се сада зове гроб Незнаног јунака”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У књизи „Хисторија Бошњака”, аутор проф. др Мустафа Имамовић наводи да су се Бошњаци у саставу српске војске храбро борили против аустроугарске војске и да се је сачувало веровање да у гробу Незнаног јунака на Авали леже кости војника Сулејмана Балића.

Општина Сјеница је недавно по овом младом јунаку дала назив једне улице уз образложење да је Сулејман Балић „један од бранилаца Београда у борбама против аустријске војске, током Првог светског рата, припадао Четвртом батаљону Десетог кадровског пука и погинуо од аустријске гранате 15. октобра 1915. године. Поједини истраживачи наводе да је споменик Незнаном јунаку на Авали подигнут управо изнад посмртних остатака Сулејмана Балића”.

Очекујемо да компетентни историчари о овоме коначно дају своје мишљење.

Месуд Пучић,
Нови Пазар



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ко је сахрањен у гробу Незнаног јунака на Авали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *