Ко је сахрањен у гробу Незнаног јунака на Авали

1

Имали смо прилику да прочитамо или слушамо више верзија о непознатом војнику који је сахрањен у гробу Незнаног јунака.

Својевремено је РТС у серији „Београд на води”, навео да се ту налазе посмртни остаци, српског војника, муслиманског младића Сулејмана Балића из околине Дуге Пољане, општина Сјеница.

На скупштинском заседању 27. августа 1992. тада народни посланик Ризах Груда, учествујући у расправи о стању у Санџаку рекао је:„Да су се у Првом светском рату у склопу српске војске у борбама против аустроугарске војске храбро борили и у тим борбама погинули многи муслимани из Санџака. У одбрани Београда у борби на Авали у пуку мајора Гавриловића погинуо је Сулејман Балић који је сахрањен на место које се сада зове гроб Незнаног јунака”.

У књизи „Хисторија Бошњака”, аутор проф. др Мустафа Имамовић наводи да су се Бошњаци у саставу српске војске храбро борили против аустроугарске војске и да се је сачувало веровање да у гробу Незнаног јунака на Авали леже кости војника Сулејмана Балића.

Општина Сјеница је недавно по овом младом јунаку дала назив једне улице уз образложење да је Сулејман Балић „један од бранилаца Београда у борбама против аустријске војске, током Првог светског рата, припадао Четвртом батаљону Десетог кадровског пука и погинуо од аустријске гранате 15. октобра 1915. године. Поједини истраживачи наводе да је споменик Незнаном јунаку на Авали подигнут управо изнад посмртних остатака Сулејмана Балића”.

Очекујемо да компетентни историчари о овоме коначно дају своје мишљење.

Месуд Пучић,
Нови ПазарПолитика

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.