У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

0
(Фото: Depozitfoto)

У градићу Kостештију у Румунији се налази камење које већ дуго збуњује геологе широм света. Последњих стотинак година локално становништво зна за „трованте“ (у преводу – цементни песак), сферне грудве природног цемента од песка који су настале највероватније током сеизмичке активности пре готово шест милиона година.

Kуриоизитет је што ово камење „расте“ када дође у контакт са водом, а и – само се помера, па се, зависно од величине камена, он може проширити у пречнику од неколико милиметара до – неколико десетина центиметара.

Постоји неколико локација у Румунији на којима постоје трованти, али су најразноликији у Kостештију. Научници верују да је разлог за ширење у великој мери висок садржај минералних соли у седименту који се налази испод очврснуле „коре“.
Kада се површина стене навлажи, соли упијају воду, што врши притисак на пешчар да се шири, односно – расте.

Има их на неколико локација у Румунији.

Због ове необичности основан је природни резерват у Kостештију, намењен очувању ових геолошких формација, који привлачи туристе из целог света, и под заштитом је УНЕСЦО. Према важећој теорији, трованти представљају дијагенетске текстуре које одражавају палеодинамичке (палеосеизмичке) услове и одговарају специфичним сабијањима пешчаних седимената који садрже локалне растворе (посебно карбонатне) нагомилане у песку, који су током значајних сеизмичких удара и под утицајем снага унутрашње кохезије склони сферним облицима.
Верује се да гравитациона сила, сеизмички удари, кохезионе силе раствора (посебно површински напон) и адхезиона сила између зрна песка и течности учествују у овом процесу. Треба напоменути да је хипотеза о сеизмичком пореклу трованта добро подржана многим лабораторијским експериментима.

Међутим, геологе и даље збуњује унутрашња структура трованта. Попут годова у пресеку стабала дрвећа, када се камење пресече – може се видети низ прстенова. Није сигурно како се ово догодило.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.