Хладан туш: Ипак неће бити бесплатног тестирања

1
Дарија Kисић Тепавчевић

Заменица директора Инситута „Батут“ Дарија Kисић Тепавчевић негирала је данас наводе из Градског завода за јавно здравље о могућности накнадног тестирања и прекида кућне изолације за држављане Србије који долазе из иностранства и поновила да српски држављани у земљу могу да уђу само са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата, а у супротном – морају 14 дана да буду у кућној изолацији.

То је једина валидна одлука Kризног штаба, рекла је Kисић Тепавчевић.О другим питањима, попут могућности бесплатног тестирања, којим би, уколико је тест негативан, могла да се прекине двонедељна кућна изолација није уопште било речи, истакла је Kисић.

Она је објаснила да по усвојеном протоколу страни држављани који желе да уђу у Србију морају да имају негативан ПЦР тест на присуство вируса корона, не старији од 72 сата.

Препоручује се, подсећа, да и грађани Србије који долазе из иностранства имају тај тест, не старији од 72 сата, а уколико га немају, свакако могу да уђу у своју земљу, али у том случају добијају решење о стављању под здравствени надзор у трајању од 14 дана.За све наше држављане, уколико путују у земљу која захтева овакво тестирање, биће омогућено комерцијално тестирање, на лични захтев, и у зависности од земље у коју путују, додала је она.

“То је једино што је донето и што је одлука Kризног штаба”, подвукла је Kисић.

Она је истакла да о могућности бесплатног тестирања, којим би, уколико је тест негативан, могла да се прекине двонедељна кућна изолација није уопште било речи на седницама Kризног штаба.

То се, каже, можда може разматрати, да би се смањио период кућне изолације, али о трошку заинтересованих.

“Уколико у том моменту имамо довољан капацитет, могло би да се размотри, да то буде опет тест на лични захтев, о сопственом трошку. Али у овом моменту таква одлука није донета. Једино тест не старији од 72 сата или кућа изолација. Ништа друго није ни речено, нити је разговарано, нити је валидно у овом моменту”, рекла је Kисић.

Она је подсетила да грађани који уђу у Србију добијају, што је био случај и до сада, решење о стављању под здравствени надзор од две недеље, у којем, се наводи контакт особа територијалног завода или института.Танјуг

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.