Шабић: Влада да каже да ли се подаци о личности износе ван земље

1
Родољуб Шабић (Фото: Бета)

Адвокат Родољуб Шабић, стручњак за право на заштиту података о личности и први повереник Србије за ту област је, оценио је да је Влада Србије дужна да грађанима пружи све релевантне информације о томе где се обрађују подаци о личности прикупљени при пријављивању за једнократну државну помоћ од 100 евра.

„Модел за који се Влада определила, проблематичан је већ са становишта једног од основних стандарда обраде података о личности сврсисходности. Опште правило је да је обрада података допуштена само у легалну и легитимну сврху, и само у мери неопходној за остварење те сврхе“, рекао је Шабић агенцији Бета.
„Ако се заиста желело да се сазна ко не жели помоћ, зар није било сврсисходније, логичније и оправданије позвати те људе (по свој прилици их је знатно мање) да се изјасне, а не непотребно обрађивати податке милона људи. У истом контексту сасвим је нејасно зашто се не тражи да се изјашњавају пензионери, јер и тамо вероватно има људи који не желе помоћ“, рекао је он.

„Посебан проблем је што је, опредељујући се за пријављивање преко интернета и телефона, Влада заборавила на обавезу из Члана 23. Закона о заштити података о личности, по којем је сваки руковалац већ у тренутку прикупљања података дужан да личности чије податке прикупља, пружи низ информација. Начин пријављивања који је Влада изабрала чини тешким, односно практично немогућим поштовање те законске обавезе“, рекао је Шабић.
„Једна од најважнијих информација из поменутог круга је и информација о томе да ли руковалац подацима, у нашем случају Влада, намерава да их изнесе у другу земљу. А грађани су и из неуспешне електронске комуникације добили информације које указују на то да је у поступак обраде података укључен ‘Цлоудфларе’ који се иначе хостује у САД“, навео је он.

„У Одлуци Владе о листи држава у којима се сматра са је обезбеђен примерен ниво заштите, наводе се и САД, али ограничено, само на ‘Привацy Схиелд фрамеwорк’. Али, чак и да нема ограничења, лицу о чијим подацима се ради мора се дати информација о евентуалном изношењу података из земље“, рекао је Шабић.

Шабић сматра да је обавеза Владе Србије да „експлицитно отклони све дилеме у вези с тим да ли се лични подаци грађана износе и обрађују изван земље, посебно да ли се износе у САД и да, ако је тако, објасни разлоге за то“.Бета

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.