Нетањаху предложио микрочиповање деце

0

Бењамин Нетањаху (Фото: EPA/ ABIR SULTAN)

“Ако се информације о локацији ђеце пренесу на интернет, педофил са неким сајбер знањем може упасти у систем и прогонити их”, рекла је стручњак за кибернетику Еинат Мерон. Сајбер стручњаци напали су премијера Бењамина Нетанyахуа због његовог приједлога да “микрочипују” ђецу која се враћају у школе и вртиће како се укида затварање због коронавируса, извијестио је Инет у петак.

Док је говорио на конференцији за новинаре у понедељак, Нетанyаху је предложио да Министарство здравља користи нову технологију како би се Израелу помогло да се прилагоди својој новој рутини, јер држава укида затварање због коронавируса.

“То је технологија која се раније није користила и која је дозвољена према законима које ћемо донијети”, појаснио је.




“Разговарао сам са нашим шефовима технологије како бих пронашао мјере у којима је Израел добар, као што су сензори. На примјер, свака особа, свако дијете – прво то желим за ђецу – имац́е сензор који би активирао аларм када станете преблизу, попут оних на аутомобилима,” рекао је премијер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Биће тешко то примијенити на више од милион школараца који се враћају у своје образовне установе, како би се осигурало да један ученик сједи на удаљености од два метра од другог. То је измишљено и опасно”, рекла је експерт за кибернетичку отпорност Еинат Мерон.

“Теоретски, ја схватам идеју иза тога”, рекла је. “Али иако такви микрочипови који су осјетљиви на даљину постоје у возилима, код људи је другачије.” Према Мерон, “звук пискања који ми говори да сам се приближила некоме није довољан. Kо каже да ће то било шта промијенити? Приближила би ми се у било ком случају”.

Прочитајте још:  Кирби: За Израел не постоје црвене линије

Додала је “актуелно питање је спровођење закона и овђе се све мијења”. Мерон је рекла да “ђеца са микрочиповима неће проћи ниједан тест – ни практично ни законски”. Слично као Меронина идеја да обавјештавање грађана о њиховој даљини неће утјецати на њихове поступке, многи се боје да ће држава искористити информације доступне преко сензора.

“Ако се информације о локацији ђеце пренесу на интернет, педофил са неким сајбер знањем може упасти у систем и вребати их изван њихових школа, пратити их и дистрибуирати информације на другим платформама”, рекла је Мерон. “Може ли држава преузети одговорност за то?”




Уред премијера реаговао је на извјештај, рекавши да приједлог Нетанyаху-а “не треба спроводити путем база података, вец́ једноставном технологијом која грађане обавјештава о њиховој удаљености. То је добровољна опција која је осмишљена да помогне ђеци да задрже своју удаљеност, попут Мобилеyе у возилима. ”

Kанцеларија је додала да је приједлог премијера “идеја која би могла да помогне у одржавању социјалне дистанце и да неће бити нарушавања приватности”.

Wалла сајт је у сриједу извијестио да кретање свих возила у Израелу прати полиција и да су подаци похрањени у нерегулисаној бази података Еагле Еyе. Извор који је цитирао медијски сајт рекао је да се информације “могу чувати годинама”.

Асоцијација за грађанска права у Израелу (АЦРИ) подносила је захтјев у складу са Законом о слободи информација да полиција објелодани обим операција „Еагле Еyе“, као и вријеме колико се информације о кретању грађана чувају у систему.

Израелска полиција реаговала је на захтјев АЦРИ, рекавши да активност система није интерно стандардизована упркос вишегодишњим операцијама. “Било како било, једном када буде окончан, поступак неће бити објелодањен у јавности”, додала је полиција.

Прочитајте још:  Преминула Медлин Олбрајт

Kрајем марта Yедиот Ахаронот извијестио је да је тајна база података Схин Бет (Израелска безбједносна агенција) чувала податке о свим израелским грађанима и већини Палестинаца са Западне обале. Подаци које прати безбједносна агенција обухватили су кретање, телефонске позиве и текстуалне поруке.



Извор: Тхе Јерусалем Пост

Преузето са: “Логично”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *