Влада грешком уплатила минималац појединим привредницима, па апелује да га не подижу!

1
(Фото: Profimedia)

Појединим предузетницима који су у радном односу, или су корисници пензије легла је на наменски рачун уплата државног минималца, иако је раније наведено да они на ова директна давања неће имати права. Рачуновође и порезници саветују предузетницима да тај новац не подижу са рачуна јер су прописане озбиљне казне за злоупотребу помоћи, пише Екапија.

Привредна комора Србије је раније дала инструкцију да у случају да предузетник истовремено има статус запосленог или пензионера, нема право на директна давања. Такође, уколико предузетник не искористи новац, новац ће након завршетка примене мера у складу са Уредбом, односно 15. августа 2020. године, бити враћен у буџет.

И из Министарства финансија одговорили су за Е капију да предузетник који је у радном односу или је пензионер не може да оствари право на директна давања, али има право на фискалне погодности.
Појединима је међутим, уплата првог минималца легла на рачун. Александар Васић, оснивач компаније Пословни саветник каже за еKапију да је савет да се новац ипак не користи.

– Саветујем да уколико је до такве грешке дошло, предузетници тај новац не троше ако на њега немају право. Међутим, питање је како је дошло до те грешке и зашто би неки предузетник паушалац, рецимо обућар, који није читао Уредбу, требало да зна више о прописима од државе – каже Васић за еKапију.
Он додаје да се с обзиром на то да су прописане високе казне ако привредници злоупотребе помоћ државе, поставља питање на коме је одговорност.

– Уколико је држава погрешила, а без грешке предузетника, поставља се питање не коме је одговорност – истиче Васић.

Наводи и да је могуће да је долазило и до ненамерних грешака приликом попуњавања пријаве за коришћење мера државне помоћи, али да за сада није омогућено да се такве грешке у самој пријави исправе.Екапија

1 Коментар

  1. Pomozite mome bratu u novim banovcima dajte i njemu 100 eura nikolic jovici u ulici ribarskoj 29 onje jadan bolestan i onje socijalni slucaj zivi namome placu u kontajneru koji mu je dodelila opstina stare pazove zato vasmolim damu pomognete janisam u mogucnosti ostavio sam mu kucu sa vodom i strujom onjesve izgubio i nije imao preda plati ni striju ni vodu i kucu mije upropastio totalno komsija iza kice mije usao namoj plac skoro sest metara postavio visoku plocu do zida inemogu proci izamoje kuce Drugi komsija je isto usao najmanje dva do tri metara namoj plac ito moradase izmeri jasam doveo mernike pre par dana akomsija je uzeo letvu danas bije sve redom saletvom i tako dasu posle mernici iz katarstva otisli inisu merili plac ija nisam moga nista dauradim jer nisam imao godisni odmor bio ssm kuci samo 2 dana

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.