Превоз рудара површинских копова Колубаре на радно место

Отварање фабрика било је ризично, али неопходно, како би привреда преживела. Ипак, уколико се све мере поштују, проблем није на радном месту у фабрици, већ – у превозу, каже за Спутњик епидемиолог Зоран Радовановић.

Од 89 новооболелих од вируса корона 30 особа је из Врања, где је у фабрици „Додић“ откривено ново жариште. Број оболелих расте и у лесковачкој „Јури“, чијих 68 радника је позитивно на коронавирус. Чинило се да се ситуација у Србији са вирусом корона смирила, а онда су букнули епидемиолошки џепови.

Епидемиолошки џепови у превозу, а не у фабрици

Према Радовановићевим речима, еидемиолошки џепови нису необична појава, јер се нека жаришта увек задрже дуже од осталих. Иако су новооболели махом радници у фабрикама, он тврди да се зараза, ипак, проширила у превозу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Радници су довожени у аутобусима који су били пуни. Ту није поштовано растојање. То је било место на ком су се заражавали“, напоменуо је Радовановић.

Највећу опасност с појавом нових жаришта Радовановић примећује у одлуци да се поново покрене међуградски саобраћај, јер сада, на тај начин, вирус може да се пренесе с југа у друге делове земље, попут Војводине, где је тренутна епидемиолошка ситуација мирна.

С друге стране, он сматра да је покретање и коришћење градског саобраћаја било нужно, али уз строго поштовање прописаних мера.

Пошто је број новооболелих у недељу премашио 100, наш саговорник истиче да је епидемијски процес још у току и да је ток епидемије непредвидив, што значи да тај број може да порасте.

Прочитајте још:  Израелски научници тврде да витамин Д може да помогне у борби са короном




Мере укинуте пренагло

Радовановић сматра да су мере укинуте пренагло и да је тај процес требало да се обави поступније. Он напомиње да је ова ситуација показала да се одступање од договорених норми кажњава и да убудуће морамо да будемо опрезнији.

„Јасно је да је епидемија још ту и да треба бити обазрив. Треба поштовати савете и ограничења. Онда можемо да се надамо да ћемо у разумном периоду да се ослободимо тог проблема. Можда ће, преко лета, остати неки спорадичан случај, али, вероватно, пре јесени нећемо имати нови талас“, прогнозира Радовановић.

Завршетак епидемије крајем јуна

ИАКО ЈЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ПОРАСТАО, НАШ САГОВОРНИК СМАТРА ДА ТО НЕЋЕ НАРУШИТИ НАПОРЕ КОЈИ СУ ДО САДА УЛОЖЕНИ И НАПОМИЊЕ ДА ЈЕ ДОБРО ШТО СУ ЖАРИШТА УОЧЕНА НА ВРЕМЕ.




„Kризни штаб ће сигурно да реагује, тако да се, после овог малог повећања, очекује даље смањење броја оболелих. Не знамо којим темпом, али се процене остварују“, указао је Радовановић.

Он је додао да ће епидемија формално трајати до краја јуна, јер је за проглашење краја потребно да, у периоду од 28 дана, не буде нових случајева заразе.

в

Стефан Ђурић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Опет се укида градски превоз???

  1. ”Завршетак епидемије крајем јуна”?!
    Дакле: избори ће проћи у сенци епидемиолошких мера?!
    На такве изборе не терба ићи.
    Мере су нагло укинуте због предизборних радњи, по налогу
    политике, а не струке.
    Па, добро, др Радовановићу, зашто то не кажете јасно и гласно?
    Ви стојите иза струке, а радите како вам политика нареди?!
    Кога Ви онда представљате – политичку марионету, струку-бруку
    или СТРУКУ???

  2. Нобеловац француз Монкартије и његов колега али и немачки вирусолози су сложни да вирус искључиво иде са човека на човека дакле личним контактом. Оно што је парадокс да ми у СРБИЈИ имамо много тумачења и мишљења а да се није одржао ниједан скуп вирусолога без присуства власти где би се заузео јасан став али и одржавала константна веза са свим светским нобеловцима и стручњацима вирусолозима који и без заједничког састанка имају јединствен став о овој појави вируса. На нашу жалост нама о здрављу одлучује велиздајничка власт и картел снс коме је битније да им орбан узме део војводине но сви ми СРБИ ДА СЕ ЗАРАЗИМО ОВИМ ВИРУСОМ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *