Корона “напала” и малину, ко ће да бере црвено злато

0
малина

(Фото: Depositphotos/Ryhor)

Иако је до бербе малина остало нешто више од месец дана, у ивањичком крају увелико брину како ће организовати бербу. Да ли ће уз епидемију коронавируса имати довољно радника који им сваке сезоне долазе из различитих крајева Србије?

Због ванредног стања многи малињаци остали су необрађени, па власници тек сада косе и обављају друге радове у засадима. Раднике за бербу, који обично долазе из Пријепоља, Прибоја, Сурдулице, Лесковца и других градова не знају да ли да очекују.



“Они ће моћи да се распореде, држе одстојање, али проблем је смештај. Ја имам мало дете две и по године, дал’ сме да прилази њима, кад будемо одмарали, кад будемо ручали и то у суштини бринемо за тај долазак дал’ ћемо смети уопште да их доведемо за бербу”, брине Радиша Јаковљевић из Радаљева код Ивањице.

Зато су у малињацима ових дана само чланови домаћинства, али без додатне радне снаге да их оберу неће моћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“И тај ко ће ми доћи како год тешко раднику да оде негде код некога кога не познаје тако и нама тешко да примимо некога кога не знамо у кућу јер оне су у нашој кући понашају и бораве и што исто као да су одрасли са нама и ту нема разлике никакве”, прича Радомир Милетић, такође из Радаљева.



За брање црвених плодова са два и по хектара Радовићи су претходних сезона ангажовали и више од 25 радника.

За Добривоја Радовића из истог села, велико је питање кога довести у своју породицу и у друге раднике помешати.

Прочитајте још:  Фрапантан „лапсус“ директора „Гамалеи“: „... Висока смртност ОД ВАКЦИНА са информацијском РНК...“

“Да ли треба радити ове тестове на корону како то све одрадити? Може да се деси врло лако да се заразимо сви и цела породица и сви радници, све ово оста, све ће да пропадне”, питања су и сумње које муче Добривоја.

Род ће, процењују малинари,  ове године бити 20 одсто мањи од прошлогодишњег, а рачуницу би додатно могли да им покваре јаки ветрови који су ових дана ломили родне гране и неуобичајено високе температуре за ово доба године.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *