Фондације Новака Ђоковића и Игора Јурића заједно за увођење „aмбер aлерта”

0

Амбер аларм (Фото: Wikipedia)

Фондације „Тијана Јурић” и „Новак Ђоковић” удружиће снаге и њихови представници убудуће ће се заједно борити за увођење система обавештења у случајевима нестале деце, у свету познатом као „aмбер алерт” или „чајд алерт”, сазнаје „Политика”. Представници две фондације одржаће 20. марта заједничку конференцију на којој ће говорити о детаљима и плановима сарадње.

Идеја две фондације је да заједничким радом ступе у контакт с другим светским организацијама које се баве заштитом деце и бригом о њима, а циљ је не само увођење система обавештавања него да он и заживи у Србији.

Када је пре пет година отета и убијена петнаестогодишња Тијана Јурић, њен отац Игор јавно се заложио за увођење система обавештења у случајевима нестале деце, у свету познатом као „aмбер алерт” или „чајлд алерт”. Од ове идеје није одустао ни данас, па је одлучио да контактира с фондацијом познатог тенисера која се већ 13 година бави децом и свим аспектима њиховог развоја.



– Систем „амбер алерт” подразумева да сви медији, кад се деси нестанак детета, прекину емитовање програма, прикажу фотографије, информације где је дете виђено последњи пут, шта је од одеће имало на себи, да сви оператери пошаљу СМС и ММС с тим информацијама, да на ауто-путевима уместо „Возите пажљиво” стоје обавештења о отмици, ако постоји податак о аутомобилу да се и он прикаже, да бензинске пумпе имају те информације на својим ЛЕД екранима, да банкомати приказују фотографије отетог детета – објашњава Јурић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полиција издаје налог за „амбер алерт”, објашњава оснивач Фондације „Тијана Јурић”, само у најнужнијим случајевима, односно када верује да је живот несталог или отетог детета у непосредној опасности и сматра да јавност може да помогне у потрази.

Прочитајте још:  „Пробни протест“ Самоопредељења у Приштини (Видео)

– Министарству правде смо поднели иницијативу за увођење овог система и разговарали о томе с премијерком на конференцији у октобру. Када је погледала наша образложења за увођење овог система и видела спот који смо снимили и када смо испричали наше искуство о томе како смо ми преживљавали нестанак нашег детета, она је емотивно говорила и рекла да држава заиста није довољно урадила и да ће се лично потрудити да по том питању уради нешто више – каже наш саговорник.

„Амбер алерт” званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалији, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству. Настао је у Сједињеним Америчким Државама 1996. године, а назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.



Мирослава Дерикоњић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *