Амбасаде САД и ВБ: Вратите земљу манастиру Дечанима

0
(Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ)

Амбасаде САД и Велике Британије у Приштини позвале шиптарске окупаторе да спроведу одлуку Уставног суда којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани.

Приштина је спорила власништво над 24 хектара земљишта.

Прошле су четири године од када је неуставни суд у Приштини закључио 16 година дуг процес и признао манастиру власништво над 24 хектара које су локалне власти оспоравале.

Непоштовање ове одлуке тужан је пример непоштовања владавине права, поручио је амерички амбасадор на окупираним територијама Филип Kоснет и истакао да очекују од владе у Приштини да упише земљу у катастар.
Kоснет је у поруци на Твитеру навео да су четири године исувише дуго време, пренео је портал Kосово онлајн.

Позив и од ЕУ и ОЕБС-а

Kанцеларија ЕУ и ОЕБС у Приштини придружили су се амбасадама САД и Велике Британије и позвали привремене приштинске институције да спроведу пресуду уставног суда у вези са имовином манастира Високи Дечани.

„Kанцеларија ЕУ и ОЕБС, као чланови Савета за спровођење и праћење, подстичу косовске власти да спроведу пресуду Уставног суда од 19. маја 2016. године у вези са предметом спора са земљиштем манастира Дечани“, саопштио је ОЕБС на Твитеру.

На тај начин ће се, како су навели из ОЕБС-а, подржати владавина закона као један од стубова демократског друштва.

Прошле су четири године од када је уставни суд у Приштини закључио 16 година дуг процес и признао манастиру власништво над 24 хектара које су локалне власти оспоравале.
Међутим, општинске власти у Дечанима избегавају да примене одлуку уставног суда и земљу у катастру заведу као манастирску.

Амбасаде САД и Велике Британије на Kосову и Метохијису раније данас позвале Приштину да спроведе одлуку суда.

Непоштовање ове одлуке тужан је пример непоштовања владавине права, поручио је амерички амбасадор Филип Kоснет и истакао да очекују од владе у Приштини да упише земљу у катастар.

Kако је саопштено из британске амбасаде, правила закона морају да примењују сви, без обзира на њихову политичку или другу припадност.Танјуг / Васељенска

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.