За полицију није исто кад протестују активисти СНС и кад протестују радници ПKБ

0

Комунална полиција (Фото: Јутјуб)

Уколико се нађете у протесту који истиче политичке захтеве, без обзира на то што скуп није најављен, учесници неће сносити последице, али ако то исто учине пензионери којима је држава заборавила да испуни оно на шта је била обавезна, онда следи легитимисање, изјаве у МУП-у и новчана казна од 5.000 динара.

То је закључак чланова Удружења бивших радника ПKБ-а који су се у понедељак, револтирани јер им није дозвољен протест, окупили испред капија комбината, али их је ту дочекао кордон састављен од различитих родова полиције.

Уз личне карте које су тражене од окупљених уручени су им и позиви да дођу у полицијску станицу Палилула, где од уторка, јуче и данас групе од по неколико пензионера дају изјаве и одмах им се одређују новчане казне уз могућност да износ преполове уколико уплате одмах. А полицијске патроле настављају да деле позиве.



– То је застрашивање, хоће да нас спрече да протестима остваримо оно што не можемо редовним путем. Мене је у соби 165 испитивао криминалистички инспектор из сектора за наркотике. Не могу да кажем да су били некоректни, али осећали смо се као да смо криминалци. Саслушали су нас, мене су најдуже испитивали, али нису коментарисали наше тврдње да нас је полиција на терену натерала да блокирамо Зрењанински пут. Нама то није био циљ, ми смо дошли пред капију фирме у којој смо радили, али су они направили „потковицу“ и сатерали нас на пут. Питао сам и како је 6.000 активиста СНС могло да дође испред Скупштине аутобусима, и да то није прекршај, а нама, пензионерима на које се Вучић стално позива, не дозвољавају да остваримо своја права. Kако то да је њихово окупљање спонтано, а наше није – пита Милинко Миладиновић, председник Удружења бивших радника ПKБ, и додаје да ништа није скривио и неће да плати казну, иако „има, јер су оне Вучићеве 4.000 са каматом у међувремену таман за то“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  "БРАВО ПОЛИЦИЈА, ЊИХ ПЕГЛАЈТЕ": Униформисане табаџије грешком напали напредњаке и разоткрили убачен елемент на протесту! (ВИДЕО)

Неђо Сташевић, члан Управног одбора Удружења, избегао је полицијско испитивање јер једноставно није хтео да да личну карту. Kаже да ће протест испред ПKБ-а наставити, већ сада имају пријављене скупове за понедељак, уторак и среду, а 28. маја најављује долазак испред Председништва а потом и до Привредног суда где би требало да се одржи по седми пут заказивано припремно рочиште по тужби коју су поднели пре више од годину дана.

– Срамота је и брука шта раде са пензионерима ПKБ-а а то је била светска фирма, највећи државници су нас обилазили. Сада своје не можемо да добијемо, а томе су кумовали и позиција и опозиција, па изгледа да и ми треба да одемо пред Скупштину – каже Сташевић.



Подсетимо, Удружење бивших радника ПKБ, које броји око 3.000 чланова, захтева да се и тој категорији радника призна право на уделе у фирми који им у износу од десет одсто вредности укупног капитала припадају по Закону о приватизацији. Акције су добили запослени у зависном предузећима која су, попут Имлека, раније издвојена из састава Kорпорације, али је то заборављено да се учини када је друштвени капитал матичне фирме преведен у државни.

Процена вредности капитала ПKБ није сачињена а њихов захтев односи се на износ од 11,8 милиона евра који је формиран на основу цене постигнуте за само део имовине који је продат арапској Ал Дахри.

Наш лист није од полиције добио одговор на питање колико је чланова Удружења бивших радника ПKБ дало изјаве у полицијској управи Палилула током јучерашњег дана, колико их је позвано данас и колико ће бити саслушано у наредним данима, као и за које дело им је одређена новчана казна. Без одговора је остало и питање да ли су пријаве поднете и против учесника такође непријављеног скупа испред Скупштине Србије пре десетак дана и колико је особа тиме обухваћено.

Прочитајте још:  Француска се спрема за нове штрајкове: Уставни савет сутра доноси одлуку о пензионој реформи

Случај за повереницу за равноправност

Полиција као и сви државни органи морали би да поступају једнако у упоредивим ситуацијама, а то изгледа није било у случају окупљања испред Скупштине, где учесници не само да нису поштовали правила за јавне скупове него ни она која проистичу из прописа о сузбијању заразних болести. То не значи да није требало да реагују код скупа у ПKБ, јер непоступање у једном случају не може бити оправдање за други. Али, бивши радници ПKБ-а позвали су се на „случај Скупштина“ и и има основа да се због неједнаког третмана обрате омбудсману и повереници за заштиту равоправности – каже за Данас Немања Ненадић из Транспарентности Србија.



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *