Да ли вашим венама тече „златна крв“

0

(Фото: Pixabay)

Има људи који знају која је њихова крвна група, али већи је број оних који не знају. Можда је крајње време да је откријете, јер можда сте управо ви једна од особа које у себи носе „златну крв“.

Постоје четири основне врсте крвних група, А, Б, АБ и 0, а свака од њих може бити позитивна или негативна, зависно од тога је ли у њој присутан или одсутан Рх фактор.

Најраспрострањенија је нулта крвна група. Најређа је крвна група Rhnull, коју стручњаци радо називају и „златна крв“. Према доступним подацима, ову крвну групу у целоме свету имају тек 43 особе, а откривена је 1961. године.



Ова најређа крвна група нема нити један од 50 антигена из Резус система. Иако те особе могу свима донирати крв, њихов живот може спасити тек неколицина људи. Управо зато, у случају да им икада затреба трансфузија, особе које имају златну крв подстичу се да дају крв, пише магазин „Хелти“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Један од њих, средовечни Швајцарац, описује колико мора да буде опрезан. На пример, он не путује у земље којима недостају савремене медицинске установе, а вози врло пажљиво како би избегао повреде и несреће.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *