Хорор у Београду: Вране опет нападају људе ! (Видео)

0

(Фото: Thinkstock)

“Вране нападају људе на углу улица Kнеза Данила и Владетине у Београду. Ватрогасци нису задужени, Ветерина Београд није задужена, Зоо врт не одговара на позиве. Пре него што некога озбиљно повреде, ко може да помогне? Хвала”.

Овако се један корисник Твитера, иначе познати спортски новинар, пре неколико дана “пожалио” без изгледа да ико може да помогне, или макар да се сазна у чијој је ово уопште надлежности.

“Пре неки дан до мене врана налетела директ на далековод, и спржила се, нестало било струје на секунд, врана пала на месту мртва, после минут-два када је њена група облетала и када су кренули да гачу…”, надовезује се још један корисник Твитера, док су се други у покушају да објасне шта се дешава осврнули и на култни Хичкоков филм “Птице” .



Ипак, реч стручњака и љубитеља птица баца ново светло на целу ситуацију. Они, наиме, тврде да се ови суманути напади могу окарактерисати као “скоро нормални” за ово доба године. Ради се о томе да колико год људима деловало застрашујуће овакво понашање птица на које се гледа као на напад, заправо је у питању њихова одбрана или, тачније, њихов природни заштитнички инстинкт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Увек у исто доба године

Период у којем долази до агресивнијег понашања ових птица траје месец дана годишње, а примећена је и правилност у томе када вране “нападају”. То се увек дешава од половине маја до половине јуна, а зашто баш тада, оринтолозима није никаква непознаница.

– У овом периоду излежу се млади птићи, који убрзо уче и да лете. Због тога су њихови родитељи заштитнички настројени, јер на људе који пролазе у близини гнезда реагују као на потенцијалне предаторе – објашњавају стручњаци.

Прочитајте још:  Шведска: Обучавају птице да купе опушке и мењају их за храну



Вране се у фази размножавања по закону не смеју реметити. Стога је једно од могућих решења у будућности да би се слични напади на суграђане предупредили да се гнезда из насељених делова града делоцирају на друга места, али пре сезоне излегања, јер када су јаја већ положена, она се не смеју дирати.

Kако да се одбраните?

Идеално би било заобићи локације на којима се оне налазе. У супротном, било би добро ставити капу или шешир на главу и брзо проћи испод крошњи дрвећа. Ако их је, пак, немогуће заобићи, могу да помогну штап или кишобран, који ћете држати изнад глава, али не да бисте их ударили него уплашили.

Где их има највише?

Напади врана у Београду су потпуно уобичајени за ово доба године. Највише инцидената било је на Новом Београду, али и у Земуну, Kошутњаку, Звездарској шуми, на Црвеном крсту, па чак и у околини Славије. Дакле, где год има довољкно дрвећа и зеленила.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *