Породични бизнис од ког може да живи цела породица

1

(Фото: Пиксибај)

Национални тим за препород села Србије позвао је данас повратнике и све друге заинтересоване грађане да улажу у живинарство, оснивају пољопривредна газдинства и да се удруже у специјализоване живинарске задруге.

Kопредседници Националног тима за препород села Србије министар Милан Kркобабић и академик Драган Шкорић, одговарајући на питања повратника заинтересованих за улагање у живинарство, а после консултација са стручњаком за ту област професором Владаном Ђермановићем поручили су им да улагање у живинарство може да буде исплативо.

Основна предност живинарске производње је у томе што се релативно брзо успоставља, са једнодневним грлима или набавком формираних носиља, и може се организовати по потреби, односно могућности, истичу.

Према попису пољопривреде од 2018. године од укупно 564.541 газдинстава чак 88 одсто гајило је живину и то од једног до 49 грла, а највише кокошке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према подацима Републичког завода за статистику, извоз живинског меса и јестивих отпадака од живине у 2019. години је износио 6.622 тоне у вредности од 10.390.400 евра, док је истовремено увоз тих производа износио 11.817 тона у вредности од 13.789.400 евра.




Министар Kркобабић посебно наглашава да и у живинарству можемо да повећамо производњу и смањимо увоз само ако се произвођачи живинског меса и јаја удруже.

– Међусобно удруживање произвођача у специјализоване живинарске задруге, а поготово произвођача и прерађивача даје праве одговоре на све савремене економске изазове, а тако је и у живинарској производњи, поручио је министар.

И Раде Шкорић, директор Пословног удружења Заједница живинара сматра да се удруживањем у живинарству може постићи бољитак и објашњава да ће се шансе за извоз повећати у приступном процесу ЕУ када будемо испунили неопходне стандарде, јер годинама извозимо само у Босну и Херцеговину, Македонију и Црну Гору.

Прочитајте још:  Било је и биће прекрајањa мапа света, јачи одлучују

Професор др Владан Ђермановић поручује да се одржива и исплатива производња живинског меса једног пољопривредног газдинства може обезбедити товом од 10.000 бројлера у турнусу.




Економску егзистенцију својих чланова, пољопривредно газдинство може да обезбеди и производњом јаја, за шта је неопходно 5.000-10.000 носиља.

Препоручује се набавка 18-недељних носиља, чија је цена око пет евра по грлу. Враћање уложених средстава могућ је крајем друге и у току треће производне године, односно сезоне, истичу стручњаци.

Академик Шкорић поручује да је поред основних услова за гајење живине, неопходно поседовање основно стручно знање, које се може обезбедити стручним консалтингом и саветовањима, као и набавком стручне литературе и технолошких упутстава.

За све заинтересоване биће организоване стручне посете успешним живинарским фармама. Живинарске задруге ће, такође моћи да конкуриш за подстицајна средства у оквиру пројекта обнове задругарства “500 задруга у 500 села”.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Породични бизнис од ког може да живи цела породица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *