‘Уставни суд Србије обезвредио улогу Скупштине’

0
Унутрашњост Уставног суда Руске Федерације

Уставни суд Србије обезвредио је улогу Скупштине у поступку проглашења ванредног стања својом одлуком да одбаци све поднете иницијативе за покретање поступка за оцену уставности Одлуке о проглашењу ванредног стања током корона кризе, оценио је данас Београдски центар за људска права.

Та невладина организација подсећа да Устав прописује да је парламент задужен за проглашавање ванредног стања и да по њему одређује мере којима се одступа од људских и мањинских права и слобода, а да је Уставни суд закључио да нема места расправљању о уставности Одлуке о проглашењу ванредног стања на основу обавештења председника Народне скупштине да законодавно тело не може да се састане.



Наводи се и да Уставни суд није довео у питање уставноправну сумњу овлашћење председника парламента да без претходног сазивања и одржавања седнице Kолегијума, прибављања мишљења народних посланика, њихових група или скупштинских тела о могућностима за одржавање седнице, одлучи о суспендовању рада представничког тела.

“Због свега и не чуди, премда свакако забрињава, то што је у образложењу одлуке Уставног суда поступак проглашења ванредног стања од стране председника Републике, председника Владе и председника Народне скупштине окарактерисан као алтернативан, уместо као супсидијаран”, оцењују у Београдском центру за људска права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суд није сматрао релевантним испитивање чињеница које су требале да претходе слања таквог дописа извршним властима, а то је образложио својом “немогућношћу да оцењује организационе могућности Народне скупштине да се састане без одлагања у условима постојања опасности по живот и здравље људи”.



“Обезвређивањем улоге парламента на наведени начин доведена је у питање и Уставом прокламована сувереност грађана која се остварује посредством њихових слободно изабраних представника. Могућност њене узурпације од стране једног народног посланика за Уставни суд Србије није била релевантно уставноправно питање”, додаје се у саопштењу.

Прочитајте још:  Владислав Јовановић: Вучић не би смео да потпише француско-немачки план

Београдски центар за људска права додаје да је током ванредног стања поднео три иницијативе за покретање поступка за оцену уставности и сагласности са потврђеним међународним уговорима, по којима Уставни суд још увек није донео одлуке.



Nova ekonomija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *