Хрватска полиција цртала крстове на главама миграната тврдећи да је то „лек за коронавирус”

1
Мигранти у Крњачи

Више од 30 миграната испричало је за британски „Гардијан” да су их хрватски полицајци тукли и пљачкали, наводећи и да су некима од њих спрејем на теменима нацртали крстове тврдећи да је то „лек за коронавирус”.

Хрватско Министарство унутрашњих послова то демантује сугеришући да су мигранти све измислили, а „Гардијан” наводи да неки европарламентарци траже независну истрагу о томе.

То је наставак приче коју је овај британски лист објавио почетком маја, а на коју је хрватски МУП реаговао жестоким саопштењем у којем одбацује написе као претенциозне, необјективне и сензационалистичке.

„Гардијан„ је, иначе, до нових сазнања дошао након разговора с азилантима те прикупљања фотографија и више десетина сведочења, међу којима су се нашла и сведочења малолетника.Та им је грађа открила да су се хрватски полицајци смејали и пили пиво док су мигрантима који су у Хрватску покушали да уђу из Босне и Херцеговине на теменима спрејем цртали крстове, преноси „Јутарњи лист”.

Према сведочењу миграната која су потврдиле бројне хуманитарне организације, војска је између 6. и 7. маја на аутопуту код хрватско-словеначке границе привела најмање две групе миграната већином из Авганистана и Пакистана и предала их полицији.

„Наша је група била у комбију који је имао стаклену преграду па сам видио да су полицајци стали како би у продавници купили пиво. Пили су док смо путовали према малој реци у близини Велике Кладуше”, рекао је један Пакистанац.

Ту је, тврде мигранти, почело злостављање. Полиција им је наводно рекла да један по један изађу. Тада су им спрејем на темена нацртали крстове. „Направили су нам крстове на главама, а неколицини су обојили и бркове и чела”, рекао је један азилант, преноси Танјуг.„Потом су нас натерали да скинемо одећу и обућу. Узели су нам новац и мобилне телефоне па су запалили нашу одећу и имовину. Десетак их је затим стало у ред и натерало нас да ходамо поред њих. Док смо то радили тукли су нас дрвеним штаповима и полицијским палицама. Након тога су нас гурнули у реку и рекли нам да се не враћамо”, тврди он.

Од 33 особе које је интервјуисало Данско избегличко веће (ДРЦ), једна од главних организација која мигрантима у БиХ пружа лекарску помоћ, „29 је рекло да их полиција ударала полицијским палицама. Отац и син су рекли да их је полиција натерала да ставе главе у отвор између врата и оквира полицијског возила те да су потом ногом ударали у врата возила. Исти тај отац и син рекли су да је полиција према њима испалила седам хитаца док су преко реке пливали према БиХ”.

Избеглице су за ДРЦ рекле да им је полиција на темена наранџастим и црвеним спрејем нацртала крстове те да су их потом присилили да пређу границу и рекли им да се не враћају из БиХ.

Неке избеглице су рекле да су им хрватски полицајци рекли да је крст на темену „лек за корону”.

Двочлана породица, отац и малолетни син, рекли су да су се полицајци смејали док су им цртали крстове. Четворочлана група рекла је да се злостављање догодило поред насеља Глиница у БиХ, а неки тврде да су били злостављани и с друге стране границе код Штурлића, такође у БиХ.

„Оно што је јасно – ‘жигосање’ људи нацртаним крстовима је пример екстремно злостављачког и омаловажавајућег понашања према људима који покушавају да пређу границу и уђу у Хрватску. Док су ови инциденти заиста шокантни, они се, нажалост, уклапају у узорак злостављања о којем избеглице и мигранти који из БиХ покушавају да уђу у Хрватску стално причају”, рекла је Никола Беј, директорка у ДРЦ-у задужена за БиХ.

Тимови ДРЦ у БиХ само су у априлу забележили 1.641 случај враћања избеглица и миграната из Хрватске у Босну. Од тог броја, 891 особа рекла је да је претрпела насиље или физички напад, 1.253 особе рекле су да им је имовина или одузета или уништена, 871 особа рекла је да им је хрватска полиција или одузела или уништила лична документа, а 445 особа рекло је да им је ускраћена могућност тражења азила, упркос томе што су га експлицитно тражиле.

Гардијан наводи да је више пута контактирао хрватску полицију и Министарство унутрашњих послова, али да нису добили одговор на молбу да коментаришу поменуте наводе.Међутим, након што је „Гардијан” 12. маја објавио да хрватска полиција мигрантима на теменима спрејем црта крстове, хрватски МУП је демантовао оптужбе миграната, називајући их „потпуно апсурднима”. Такође, Министарство је оптужило „Гардијан” за „напад с предумишљајем на Хрватску”, преноси „Јутарњи лист”.

Овај лист наводи да је група посланика у Европском парламенту након те приче почела да агитује да независна комисија истражи наводе о злостављањима.

„Верујемо да би Европска комисија требало да предузме и истражи све то како би се зауставило наводно злостављање те како би одговорни одговарали”, стоји у интерном меморандуму који кружи међу европарламентарцима.„Ако се оптужбе покажу истинитима, реч је о случају грубог и јасног кршења Шенгенског кодекса за заштиту границе. С обзиром на озбиљност оптужби, од Комисије очекујемо да предузме брзе и темељите потезе како би се одговорило на ова питања те да се о налазима истраге што пре обавести Парламент”, наводи се у интерном документу.

Министарство унутрашњих послова Хрватске мејлом је оповргнуло тврдње да су били насилни према мигрантима, али је додало да ће се спровести темељна истрага поводом навода миграната и избеглица.

Хрватски МУП сугерише да је могуће да су мигранти све измислили. „Сматрамо да је врло вероватно да су хиљаде миграната спремне на све како би остварили свој циљ па да су тако спремни и лажно сведочити против полиције”, стоји у мејлу.

„Када нема доказа, најједноставније је и најлакше измислити догађаје који се нису догодили или праве догађаје пренагласити”, закључује хрватски МУП.Танјуг

1 Коментар

  1. treba razlikovati mirne i kooperativne od divljih i necivilizovanih. u kaznama drastican, ali musliman je musliman, i tu nikakvo crtanje krstova na glavu nema mesta. al to je vec problem tog ko je crtao.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.