Орбан оголио план Европске комисије да сиромашни финансирају богате!

Мађарски премијер Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Мађарски премијер Виктор Орбан критиковао је данас као „апсурдан и перверзан“ предлог Европске комисије о фонду за опоравак од последица корона кризе којим се велика средства издвајају релативно добростојећим земљама.

Мислим да финансирање богатих новцем сиромашних није добра идеја – рекао је Орбан у интервјуу државном радију Кошут.

Европска комисија је педложила прикупљање 750 милијарди евра на тржиштима капитала, а средства би се дистрибуирала у облику грантова и зајмова земљама ЕУ за опоравак од корона кризе.
Највећу корист од плана имала би Италија (172,7 милијарди), затим Шпанија (140,4 милијарди) па Пољска (63,8 милијарди), показују подаци Комисије у које је Политико имао увид.

Мађарска би, према томе, могла да добије 15 милијарди евра од којих су осам милијарди грантови, а око седам зајмови.

– Ситуација је таква да нови систем дистрибуције који су нам представили представља апсурдно и перверзно решење, зато што више ресурса даје богатима него сиромашнима – рекао је Орбан.

Он је додао да треба проучити предлог Комисије и изразио забринутост због учешћа Мађарске у заједничком задуживању на финансијском тржишту у тако великом обиму.

Предлог би, како је објаснио, значио да мађарски држављани морају да преузму одговорност за отплату дуга Грчке, Италије или Француске и да га вратите ако оне то не могу.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.