Ова беба је прва на свету која је добила лек на бази канабиса

0

(Фото: depositphotos/Ondrooo)

Оскар Пароди рођен је са неонаталном хипоксично-исхемијском енцефалопатијом (ХИЕ), што представља недостатак протока кисеоника или крви из плаценте до детета.

Британска беба постала је прва на свету којој су додељени лекови на бази канабиса у спречавању напада код новорођенчади који може довести до оштећења мозга.

Беба, која сада има 11 недеља, примила је третман хлађења у Универзитетској болници у Норвичу, што је стандард за децу рођену са ХИЕ, али његова мајка се сагласила да му лекари дају и дозу лека на бази канабиса.



То је први пут да се лек користи за покушај спречавања напада код бебе са ХИЕ, а већ се користи за помоћ у лечењу деце са ретким облицима епилепсије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истраживачи из студије надају се да ће се лек једног дана рутински користити у неонаталној нези како би се помогло бебама које су у ризику од напада и повреда мозга, преноси Скај.



Лекари су првих 120 сати мерили електричне сигнале у мозгу бебе, као и физичке и неуролошке и крвне претраге.

Професор Пол Kларк, консултант неонатолога у болници, је рекао:

“На одељењу је много узбуђења и врло смо поносни. Ово је први пут да се лек који се добија на бази канабиса интравенски тестира на људским бебама”.

Првој фази испитивања, која укључује јединице у Великој Британији и Европи, биће потребно око годину дана, а развој беба ће се проверавати 30 дана, шест месеци и 12 месеци након пражњења.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *