Ове навике могу бити знак да се код детета развија ментални поремећај: Сваки родитељ их сматра безазленим!

0

(фото: Shutterstock)

Да ли сте се суочили са неким лошим навикама детета? Или сте можда приметили како деца ваших пријатеља или познаника стално гризу нокте или чупају косу са главе? Навике деце многи не схватају озбиљно, јер се верује да ће их с временом превазићи, али неке од њих могу с годинама да прерасту у менталне поремећаје.

Водећи психотерапеути тврде да присуство лоших навика код деце, као што су грицкање ноктију, играње косом или учестало облизивање усана одступање од норме, које не мора да буде озбиљно, али не би их требало ни занемарити.

Родитељи пре свега треба да разумеју разлог таквог понашања детета. Откривајући главни разлог, може се просудити да ли је потребна помоћ дечијег психолога или не.



Ако дете често гризе нокте, развлачи одећу, то не мора бити озбиљно, али постоје записи да су то у неким случајевима били први знакови неурозе, или чак неуропсихијатријских болести попут шизофреније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У психијатрији постоји дијагноза под именом трихотиломанија (у преводу са грчког језика значи “жеља за кидањем косе”). Овај поремећај је први описао француски специјалиста из области дерматологије Франсоа Хенри Алопо 1889. године. Раније је овај поремећај био реткост код деце, али сада је много чешц́и, а припада оним знаковима које родитељи често занемарују. Трихотиломанија се може лечити, довољно је разумети суштину ове болести и одабрати праву тактику лечења. Чешц́е се овај проблем јавља код девојчица него код дечака, али нико није потпуно имун.

Постоји неколико механизама за препознавање поремећаја:

1. Ако је дете концентрисано на неки задатак и несвесно почне да увија прамен косе, то је вероватно само навика и ситуација с којом родитељ може сам да се избори.

Прочитајте још:  Беле киндер коцке: Kремаст десерт феноменалног укуса



2. Kада је дете бесно и почне да чупа косу или агресивно гризе нокте, то је демонстрација агресивног стања и показивање колики бес је у њему. Обично се манифестује код врло интелигентне деце која покушавају да сакрију колико су бесна. У овом случају је потребна помоћ стручњака.



3. Стручна помоћ је потребна и када дете овим навикама изражава тешке емоције (осећај губитка, колапс наде) када је дете у стању снажног емоционалног стреса, посебно ако дете пати и од поремећаја сна и нема апетит.

Kако спречити развој психолошких поремећаја код деце

Ментални поремећаји код деце могу бити и последица аутоагресије. У овом случају детету је потребна љубав и подршка, јер је у тешком менталном стању ума.

Будите пажљивији према својој деци, створите им добре услове за одрастање, окружите их љубављу, бригом и пажњом, искрено разговарајте о ономе што брине ваше детеи подржавајте га, тада помоћ психолога вероватно никада неће бити потребна.



(Стил.курир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *