Нису белци највећи расисти у Америци

0

Знам да је ових дана у тренду да се осећа огромна саосећајност и блискост са побуњеним црнцима у Америци (јер, на неки начин, Балкан је “гето” а Срби су увек били “црнци” Европе), али, као неко ко је одрастао и ишао у школу са афроамериканцима, могу само да вам кажем да не претерујете у емпатији. Као прво, амерички црнци су такође велики расисти према белцима (много већи него данашњи белци према њима), што је и разумљиво због ропства и историјских неправди које су претрпели. Оно што није разумљиво и прихватљиво јесте то да они кривицу и статус жртве пројектују на све белце, дакле и на нас са Балкана и Источне Европе који са тим свињаријама нисмо имали никакве везе. И онда у личним односима захтевају привилегован однос и неко посебно уважавање чињенице да су били угњетавани робови.

То никада нисам прихватао и увек сам покушавао да им објасним да смо и ми Срби претрпели свашта за време петовековне османске окупације, па да опет не захтевамо од њих неки специјалан третман, нити то користимо као изговор за своје неуспехе и лош положај. Црнци стално причају о неким репарацијама које им се дугују због удела ропског рада у подизању америчке економије, али да ли би онда и Турска морала нама да плати позамашну суму? Ваљда тај другачији однос према сопственој судбини произилази из чињенице да смо ми сами себе ослободили за разлику од њих.

Друго, амерички црнци када се окрену споља и обуку дрес или униформу “ујка Сема” постају подједнако велики империјалисти и колонијални угњетавачи као њихови бели сународници. Нема код њих саосећања и солидарности за бомбардоване и убијене Србе, Либијце, Ирачане, Венецуеланце, Кубанце, Сиријце па чак ни за њихову браћу по боји коже из Сомалије или Судана. То врло добро знам пошто су многи афроамериканци са којима сам се дружио били припадници или деца припадника америчких војних снага.

Прочитајте још:  О насиљу и о лицемерју

А трећа ствар (можда и најважнија) коју ваља имати на уму јесте та да су побуњени црнци готово увек инструмент у рукама амерички либерала и глобалиста из Демократске странке, истих оних који су одговорни за највећи део патњи које је српски народ претрпео током деведесетих и које наши сународници још увек трпе на окупираном Косову. Подржавањем наметнутих и заглушујућих медијских наратива о злом расисти Трампу и “јадним угњетаваним афроамериканцима” који пале и пљачкају због полицијске бруталности само терате воду на воденицу оних који би да вас и вашу децу држе у бескрајном колонијалном ропству.

Марко Танасковић

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *