Професор Владета Јеротић: Само ако поседујете ове способности и особине, можете себе назвати зрелом личношћу!

1

Владета Јеротић

Владета Јеротић – био је истакнути српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита, књижевник и академик САНУ. Јеротић је рођен је 2. августа 1924. године у Београду. После завршене гимназије и медицинског факултета, специјализирао је неуропсхијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију.

Преминуо је 4. Септембра 2018. године. Један је од најцењенијих аутора из области теорије психоанализе, а његове књиге су међу најтраженијим у овој области.

Академик проф. др Владета Јеротић развио је обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области психоанализе, религије и филозофије. Од 1984. године био је члан Удружења књижевника Србије, добитник је бројних награда и признања, између осталог и Повеље српског лекарског друштва 1993. године, Ордена Светог Саве И степена 2001. године и Награде Доситеј Обрадовић 2014. године за животно дело.



У књизи “Човек и његов идентитет” Јеротић је објаснио које су то способности које би индивидуа требало да развије да би се сматрала зрелом личношћу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По њему, морамо најпре поћи од чињенице да нема потпуно зреле личности или, како се то стручно каже, личности која би била потпуно интегрисана. Постоје само ступњеви зрелости који се, више или мање, приближавају овој замишљеној, идеалној целини личности.

Укратко, ово су најважнији критеријуми у психологији који одређују снагу човековог Ја, односно показују степен његове зрелости, при чему редослед ових критеријума не мора да означава и њихов значај:



· Способност за вољење неког другог, а не самог себе

· Способност контролисања сопствених нагона и импулса

· Способност подношења непријатности, бола и патње

Прочитајте још:  Феноменалан и користан трик: Овако ћете спречити да се одећа скупи или развуче током прања!

· Поседовање зреле, а не инфантилне савести

· Умерена агресивност без реакције беса или мржње, али и без претеране бојажљивости

· Способност да будемо независни

По речима професора Јеротића, свако од нас мора најпре да одговори на питање колико је сам на себи постигао и шта је урадио са својим урођеним и задобијеним талентима. Тек тада можемо да се окренемо друштву, јер нема зрелог друштва без зрелих индивидуа.



Stil

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Професор Владета Јеротић: Само ако поседујете ове способности и особине, можете себе назвати зрелом личношћу!

  1. Pa lepo sto ga neko seca i voli, ali je pitanje zasto citirati njega, a ne Jevandjelje, jer sve ovo napisano je prepricano iz Jevandjela. Nemoze nekog nazove hriscaninom a da dusu leci sa tabletama, pa cak i da predaje na bogosloviji ! Pored ostalog crkva nam je propala, odnosno cinovnici crkve, ne sama crkva, gde je Hrist glava, a verni narod telo !
    Njemu je blazenopocivsi otac iguman Sava iz Vaznesenskog manastira je rekao : kad ces vec jednom da se opredelis za Boga ? On se stim hvalio i cak napisao u svojoj knjizi !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *