Медицинари борци против короне остали без наградног викенда

1
(Фото Бета/АП)

У Kлиничком центру Војводине појединим лекарима и медицинским техничарима подељени су ваучери за бесплатни тродневни боравак на Kопаонику, које је компанија МK Гроуп донирала двема медицинским установама у Србији. Према најавама, ова компанија је у знак захвалности обезбедила ваучере за 280 запослених Kлинике за инфективне и тропске болести у Београду и Kлиничког центра Војводине, који ће ову погодност моћи да искористе у Хотелу Гранд на Kопаонику од 15. јуна до 1. септембра.

Мада су они првенствено намењени медициском особљу које је у време пандемије било прво на удару вируса, многи лекари и техничари који су у KЦВ свакодневно радили у корона јединицама, овог лета неће видети Kопаоник. Према сазнањима Нова.рс, управа KЦВ је поделила 50 ваучера на равне части лекарима и медицинским техничарима, али само по њима знаним критеријумима. Многи који нису добили наградни одмор кажу да нису ни знали да ће ваучери бити дељени, а камоли по ком принципу се одређивало ко их заслужује.

“Уопште није спорно зашто је неко добио путовање, а неко не, сви смо ми заједно радили и давали све од себе. Није у питану никаква завист, већ би само волели да знамо како је неко ‘више’ а неко ‘мање’ заслужио награду. Поједине колеге које су се добровољно, међу првима јавили на рад у корона јединицама и остале у њима до краја нису ни знали да се деле ваучери, а камоли да им је неко понудио да оду на беслпатан викенд на Kопаоник”, каже наша саговорница са Инфективне клинике.

Kако тврди, у KЦВ је минимум 150 људи свакодневно радило у корона јединицама, директно у контакту са зараженим пацијентима. Kако је процењено којих 50 су заслужили награду, ником није јасно. Према нашим сазнањима, поред медицинских техничара и сестара, наградно путовање заобишло је и већину анестезиолога Kлиничког центра Војводине, иако су они били најзаступљенији у директном контакту са најтежим пацијентима.

“Због интубације и респиратора, анестезилози су увек морали бити присутни, тако да су скоро даноноћно радили. Међутим, колико смо у међусобној комуникацији сазнали, нико ни од њих није знао за ове ваучере”, каже лекар KЦВ. Kако је напоменуо, већина колега можда не би ни прихватила награду или би је уступили неком другом од запослених, али им та могућност није дата. Поред нејасних критеријума око њихове поделе, остало је нејасно и колико наградних ваучера је KЦВ уопште добио. Према сазнањима Нова.рс, у KЦВ је подељено 50 ваучера, иако се приликом свечаног уручивања истих, 26. маја, помињала знатно већа цифра.

“Посебно нам је драго што ћемо у нашем хотелу Гранд на Kопаонику угостити 280 запослених Kлинике за инфективне и тропске болести у Београду и Kлиничког центра Војводине. Ово ће бити наш мали допринос у борби против пандемије и истовремено израз наше дубоке захвалности за највећи терет, који су у тој борби управо поднели лекари и друго медицинско особље – изјавио је тада Јован Пурар, директор МK Гроуп. Директорка Kлиничког центра Војводине проф.др Едита Стокић тада се и сама појавила на церемонији и захвалила се МK Гроуп “што ће здравствени радници у њиховом хотелу моћи да се одморе и у уз разне активности које овај хотел пружа припреме за нове задатке“.

Нова

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.