Турски министар спољних послова: “Аја Софија је извојевана и наше је власништво”

1

Анкара – Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу говорио о напетостима који ових дана кулминирали у јавности, изазвавши узнемиреност код грчког и православног света у вези читања Кур’ана у Аја Софији у Истанбулу.

Учествујући 03. јуна у живом ТВ преносу, турски министар спољних послова Чавушоглу одговара Грчкој рекавши да турска влада: “Аја Софију сматра својином Турске државе јер је својевремено освојена”, закључује министар спољних послова Републике Турске”.

Коментари турског министра иностраних послова произашли су из Грчке реакције када је у Аја Софији читан Кур’ан.

Наиме, на годишњицу заузимања Константинопоља, у Аја Софији, у присуству турског председника, одзвањала је муслиманска молитва, зато што 29. маја 2020 године, Турска обележила 567. годишњицу победе Турака-Османлија под вођством султана Мехмеда II освајање Константинопоља. Круна свечаности је читање 48 суре Кур’ана, којa се назива Ал-Фатх (Победа) у Аја Софији, некада главној цркви целог православног света.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У свом интервјуу Чавушолу се такође дотакао и веома важних и деликатних актуелних тема.

Осврћући се на Либију, рекао је да Халифа Хафтар не може да победи у овом рату.

За источни Медитеран, бранио је став Турске, истичући да “ниједан споразум није на снази”, рекавши да је циљ Турске у источном Медитерану да сарађује са свима, додао је да се кипарски Грци морају “прво договорити са кипарском страном Турака о фер расподели богатства око Кипра“.

Што се тиче дешавања у Америци, који се односе на убиство Џорџа Флојда, рекао је да је неприхватљиво да полиција некога може убити на тај начин.

Прочитајте још:  Споразум Русије и Турске је мртав?

“Неприхватљиво је да полиција на такав начин убија било коју особу, без обзира на расу или религију”, рекао је Чавушоглу.

“Правда се мора извршити на начин који ће ослободити свест свих у вези са полицијом која је починила ово убиство”, додао је.

Али, такође је нагласио да протести који се претварају у вандализам били и неприкладни и опасни.

“Без обзира о коме се ради, не подржавамо такав вандализам, не само у САД-у, него и у другим земљама”, додао је.

Враћајући се питању Аја Софије и обележавања годишњице османлијског освајања Истанбула, када је у музеју Аја Софије читана сура (поглавље) из Кур’ана, која је у османско доба служила као џамија, Чавушоглу наглашава да је то власништво Републике Турске, која је својевремено и освојила, обратио се директно Грчкој: “Реакција Грчке превазилази границе нерационалности. Да ли ћемо питати Грчку где ћемо читати Свети Кур’ан!? “, запитао је и додао: “Аја Софија је власништво Републике Турске”, закључио на крају Чавушоглу.

Извор:

https://svestenik.blogspot.com/2020/06/blog-post_4.html

Пише: Славиша Лекић

теолог, мисионар, свештеник и професор

Васељенска ТВ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Турски министар спољних послова: “Аја Софија је извојевана и наше је власништво”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *