Западни свет заглупљује пред нашим очима

1

Многе западноевропске земље имају развијене економије и показују неке од највиших животних стандарда у свету. Међутим, ситуација се ускоро може променити. Ствар је у томе да, како пише Еван Хоровиц, на страницама колумне „Размисли“ на NBC News, стопа IQ (интелигенције) међу становницима Француске, Скандинавије, Британије, Немачке и чак Аустралије почиње да опада.

Тако се појавио и следећи знак апокалипсе у стилу филма „Идиократија“. Подсећамо да се у овој филмској причи говори о томе да становништво Земље постаје све себичније, јер глупи људи потискују своје интелигентније сународнике. Истина, за разлику од филма, узрок овог разочаравајућег тренда у Европи тек треба да се утврди, јер чак и деца релативно интелигентних Европљана постају све глупља.

Судећи према расположивим подацима, резултати се донекле разликују у зависности од анкете и локације. Тако је смањење нивоа интелигнеције у Норвешкој и Данској откривено током вишегодишњег истраживања међу војним регрутима, док се информације о стању интелигенције становништва у Француској заснивају на другом узорку, при чему су и узорци на којима се истраживлао били мањи. Ипак, укупна слика је јасна: од почетка 20. и 21. века, у многим економски најразвијенијим земљама, ниво IQ становништва је из неког разлога почео да опада.



Једно од могућих објашњења донекле подсећа на аргументе који су својствени еугеници. Исказано је мишљење, слично оном које постоји у већ помињаном филму “Идиократија”, да је пад просечног нивоа интелигенције повезан са великим бројем деце код родитеља са ниском интелигенцијом (постоји чак и посебан термин – “дисгенска плодност”). Алтернативно објашњење је повећање имиграције, што доводи до појаве мање интелигентних миграната у друштвима са вишим стопом интелигенције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Да се смрзнеш: Нова велика понуда Запада испоручена Србији

Међутим, прошлогодишње истраживање проведено у Норвешкој умањило је значај ових теорија, јер је показало да се ниво IQ смањује не само у контексту друштва у целини, већ и код појединачних породица. Другим речима, проблем се не исцрпљује тиме што се образовани Норвежани све више „утапају“ у бројчано супериорније имигранте са ниском интелигнецијом – а проблем није ни у себичности мање образованих становника. Како је истраживање показало, чак и деца рођена од родитеља са високим IQ показују слабе резултате.

Могућа објашњења укључују раст броја паметних телефона и других уређаја који утичу на способност људи да се концентришу, као и повећање броја радних места у услужном сектору, која не захтевају високе квалификације и стога не пружају довољно хране за ум и не стимулишу интелектуални развој.

Без обзира на разлог, дугорочно изгледа да овај тренд наговештава пад продуктивности и одступање од постигнутих економских успеха, који су међусобно повезани са нивоом интелигенције међу становништвом.

Приредио Зоран Милошевић



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Западни свет заглупљује пред нашим очима

  1. Tekstopiscu bih preporucio : https://vaseljenska.net/2020/05/17/ziva-voda-nece-poteci-iz-kamenog-srca/
    Siguran sam da posle tog teksta bi vam se otvorili vidici i nebi vam palo napamet da pisete ovakav besmisleni neargumentovani tekst !
    Ljudi bez duha, Duha Svetoga, bezdusni, su u obrnutoj proporciji sa produhovljenim ljudima.
    Sve religije sveta govore o zadnjim vremenima kao doba crnog materijalizma. Svi smo svedoci kako sodomisti, pederi i lezbejke postaju vrsioci vlasti. Napadi na sve religije od strane tih bezdusnih cionista, izvrcanje istine, uterivanje straha, unistavanju istinoljubljivih naroda, porobljavanju bogatih naroda, satiranju protivititeljima njihovog demonskog zivljenja. Koga oni mogu da zombiraju ? Pa bezdusne, materijaliste ! Zasto je novac proglasen za boga, pa zato sto naslednici graditelja zlatnog vola, plemena avironova i datanova /dejtonova/ uspeli da obezdusene kupe novcima, bezvrednim dolarima, jer je celo covecanstvo prihvatilo njihovu odluku da zlato vise nije podloga deviza. Sta je materijalisticki zivot ? Zivot zivotinje, jedi, spavaj, razmnozavaj se ! Ni to vladarima tame nije dosta, hoce ljude toliko da unize da zivotinje su postavili kao simbole obozavanja. Kao nekad u Egiptu ! Pa ko su ti koji nenormalno obozavaju zivotinje ? Pa to su ti zombirani ! Kako zombirani, bezdusni da radjaju pametnu decu ? Nemoguce !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *