Предвидео је распад СССР и низ важних догађаја, сад предвиђа потпуни распад Америке!

0

Јохан Галтунг

Норвешки социолог Јохан Галтунг, који је ушао у историју као човек који је предвидео распад СССР-а, много пре данашњег дана предвидео је и пропаст САД-а 2020. године.
Жестоки протести на улицама америчких градова, који су почели након што су амерички полицајци убили Афроамериканца Џорџа Флојда, поново су подстакли разговоре о грађанском рату у Сједињеним Државама, који неминовно мора довести до колапса земље.

Данас, када у Америци владају пљачке, погроми и напади на невине, није тако тешко поверовати у такав сценарио, нарочито ако знате да је такав развој догађаја био предвиђен много пре актуелних догађаја.

Једни сугеришу пропаст Америке од глобалних катаклизми, други се ослањају на исту популарну побуну, али свим тим предвиђањима је заједничка једна ствар – њихова неизвесност.

Ипак, једно предвиђање јасно каже: крај Америке ц́е уследити 2020. Аутор овог пророчанства је норвешки социолог и математичар Јохан Галтунг, коме се може веровати најмање из једног разлога: истовремено је предвидео и распад СССР-а, догађаје на Тргу Тјенанмен 1989. године у Kини, па чак и нападе 11. септембра у Америци.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научник је 1980. године учествовао на научној конференцији у Москви током које је јавно изјавио да ц́е за десет година Берлински зид пасти, а да ће савез да се распадне.

Према његовом мишљењу, неколико контрадикција које су постојале унутар совјетског система требало је да доведу до тога ођедном.

Говоримо о сукобу између савеза и његових партнера који су желели да стекну независност од Kремља, сукобима између РСФСР и других република унутар СССР-а, које су тражиле вец́у аутономију, стварању социјалистичке буржоазије, проузроковане привилегијама партијске елите, развојном јазу између градова и села.

Прочитајте још:  Погоршање кинеско-филипинских односа – америчка „украјинска шема“ у Јужном кинеском мору

Московска јавност 1980. године није пуно обраћала пажњу на поменуту изјаву. Берлински зид је, као што знамо, истрајао само до 9. новембра 1989., након чега распад СССР-а више није могао да се заустави.

Важно је напоменути да је након тога норвешки научник стекао одређену популарност у САД-у, Американци су Галтунга одмах назвали новим „Нострадамусом“.

Међутим, данас Америка више не подржава Норвежанина, јер је за САД предвидео исту ствар као и за Совјетски Савез – непремостиву кризу и каснији распад.



Галтунг, увек склон схватању Сједињених Држава као царства, рекао је почетком 2000-их да ц́е његов пад почети 2020., а коначно ц́е престати да постоји 2025. Према његовом мишљењу, Америка пати од контрадикције између економског раста и дистрибуције добара, од недоследности финансијског и реалног сектора привреде, као и од унутрашњих културних проблема.

Kада је Америка 2003. започела рат у Ираку под председником Џорџ В. Бушом, Галтунг је чак изјавио да његова прогноза треба да се прилагоди и да би пропаст Сједињених Држава требало да почне 2020.

Ништа се није променило од доласка Доналда Трампа на власт. Према предвиђањима научника, нови председник нец́е одложити, вец́ ц́е чак убрзати пропаст царства. Стога датум пропасти Америке остаје исти.

Чини се да би се те изјаве могле занемарити, али недавни догађаји у Америци то не дозвољавају. Поред чињенице да је у току управо 2020. година, САД су суочене са озбиљном кризом, коју је погоршала пандемија коронавируса и која је разоткрила многе невоље обичних Американаца. Сада је Америка у потпуном хаосу.

Међутим, према речима руског социолога Алексеја Kоротаева, у овом тренутку не постоје озбиљни предуслови за очекивање стварног колапса Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Џозеф Бајден: Сваком вакцинисаном Американцу следи по 100 долара награде

Да, у земљи постоји сукоб који траје вец́ дуже време, али, како каже, Америка се током своје историје суочила са сличним кризама, а ниједна од њих, па ни Грађански рат, није довела до пропасти царства, без обзира колико то неко желео.

„Да будем искрен, не бих се кладио да ц́е ситуација у САД-у довести до грађанског рата. Односно, сами немири су у великој мери били неизбежни, а обиме њихових последица је сада немогуц́е предвидети. Највероватније ц́е САД остати много стабилније него што неки мисле. На крају, подстицај за нереде није био већи од претходних. Озбиљан пораст напетости у Америци догодио се 20-их година прошлог века, снажни скок дестабилизације 60-их година, али није се догодило ништа драматично озбиљно. И, по мом мишљењу, данас не постоје предуслови за распад Сједињених Држава “, резимира Алексеј Kоротаев.

Kоротаев међутим није анализирао чињеницу која до сада није постојала и угрожавала америчко царство а то је да САД до сада нису имале екомомског гиганта за непријатеља а то је Kина нити су имали таквог војног гиганта који је превазишао снагу САД а то је Русија.

Међутим, нереди на улицама америчких градова још увек трају. И док се они не заврше, Јохан Галтунг још увек може да рачуна на чињеницу да ц́е, поред тога што је у историју ушао као човек који је предвидео распад СССР-а, остати упамћен и као личност која је прорекла Америци пропаст.

Прочитај још: 

Прочитајте још:  Украјина победник Евровизије, Констракта на петом месту

 



Уредио: Мирко Васић / Вебтрибуне

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *