Дневница 30 евра, два сата одмора, три оброка и интернет: Посао у Србији за који и даље фале радници

1
(Фото: Depositphotos/Ryhor)

Власници малињака нуде и смештај, три оброка дневно, интернет, паузе од два сата у најтоплијем делу дана, али слаба вајда. Иако је у Србији доста гастарбајтера који су због короне остали без посла, радне снаге нема довољно.

Драган Габуровић из Церова код Ариља власник је малињака од 1,5 хектара и ускоро, кад почне берба, код њега ће бити посла за најмање петнаестак берача, и то барем месец дана. До сада је, каже, обезбедио пет-шест сигурних берача, за остале још чека да се јаве и да с њима уговори посао.

“Прошле године најнижа дневница била је 2.500 динара, није проблем ни 3.000 да платим, али добром берачу. Ту су и три добра оброка, сваког дана месо, интернет, ново купатило, нов намештај у смештају, паузе у најтоплијем делу дана… Проблем је, међутим, што је много њих овај посао схвате као екскурзију. Није лако издржати у малињаку 12 сати дневно и на плус 40, па оду после неколико дана, усред бербе, и шта ја онда да радим” каже Габуровић.Огласа је у овом делу Србије много у којима малинари од Ивањице и Ариља до Бајине Баште и Kосјерића траже бераче. Нуде дневницу и до 3.600 динара, илити 30 евра, или 50-60 динара по килограму убране малине, већина даје и три оброка дневно, бесплатан смештај, интернет, двосатне паузе у најтоплијем делу дана…

Набере 60 кг за дан

“Био сам уверен да ће ове године бити више радника, доста наших људи вратило се из иностранства због короне, да ће они тражити посла, међутим, као и претходних година тако и ове – проблеми с радном снагом су велики, добрих радника је врло мало”, вели Габуровић.

Прочитај још: Домаћи џем од малина без конзерванса: Неодољиви воћни намаз за целу породицу!

Раде Николић из Ариља тражи до седам радника, претходних дана јављали су му се, каже, неки Београђани, али проблем је што немају искуства:“Лане сам давао дневницу од 2.200 до 2.600 динара, ове године нудим минимум 45 динара по килограму. Просечан берач може да набере шездесетак килограма, моја жена је брала некад од 70 до 90 кила, и – ето рачунице”.

Смањен род

Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, каже да је и ове године, као и претходних, врло тешка ситуација са берачима иако су површине под малином смањене. А ове године очекује се и мањи род, барем за 25 одсто у односу на 2019:

Прочитај још: Шокантно сазнање! У Србији се риба чува у формалин који је канцероген и користи се за лешеве

“Нико још није изашао са откупном ценом малине. Власници малињака зато су у проблему јер не знају шта могу понудити берачима. Kао и седам-осам година уназад, и ове године биће тешко обезбедити радну снагу, лане је доста рода пропало. Због короне доста малињака није квалитетно обрађено. Наш захтев као произвођача остаје исти, тражимо цену малине од 1,75 евра. Не може се више цена малине одређивати на месечном нивоу, тражимо да важи 10 година, тек онда бисмо знали на чему смо”.Извор: Kурир

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.