Нови светски поредак већ је овде и њега покреће УН

2

(Фото: happinessday.)

Данас ћемо мало попричати о новом светском поретку. Не брините, није ме угризао дивљи теоретичар завере, једноставно понекад сам живот избацује теме од којих професионални новинар бежи као од ватре и не жели ни у сну да му се таква тема појави.

У ствари, десило ми се да сам пре пар дана неколико минута био шокиран када сам видео сајт који се зове “Пројекат УН-а Нови светски поредак”. Тачније, када сам схватио да је то заиста место Уједињених нација. Ево шта ме је изненадило:

Портал се отвара следећим манифестом:

“Пројекат Новог светског поретка Уједињених нација је глобална иницијатива на високом нивоу основана 2008 године, како би се развила нова економска парадигма, нови политички поредак и, у ширем смислу, нови светски поредак за човечанство који обезбеђује постизање глобалних циљева УН-овог глобалног одрживог развоја до 2030. године, као и среће, просперитета и слободе свеколиког живота на Земљи до 2050. године.”




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све у свему, можемо одахнути. Ничег посебног овде нисмо запазили, јер је ово свима нама позната конверзација о развоју за све људе на земљи. И како налаже дугогодишња традиција Уједињених нација, текст на сајту пропраћен је фотографијама насмејане и несумњиво срећне црне деце. Све би као и увек било лепо и “питко” да није речи о “новом светском поретку”, нико не би обраћао пажњу на ову страницу. Међутим, тамо нам неколико занимљивих ствари упадоше у око.

Џејми Илијен/Фото: https://twitter.com/jaymeillien

Ако погледате историју овог сајта путем интернета, можете видети да је активна фаза покретања пројекта почела у мају ове године. До тада, иако је домен функционисао, информације о томе биле су у минималном обиму. Другим речима, пројекат је почео сада, после релативног пада тензија око КОВИД-19.

Како се испоставило, у почетку на том месту био је објављен цитат бившег председника Француске, Николаса Саркозија, из септембра 2008 год.

“Очекује нас велика револуција. Криза не само да омогућава ментално замислити друге вероватне моделе, другу будућност, други свет, већ нас такође и обавезује да их применимо.”

Прочитајте још:  Захарова пита УН: Зашто се Србима не дозвољава да врате војску и полицију на КиМ

Али касније цитат бива уклоњен – и сада, тако једноставно и скромно, УН нам нуди “врли нови свет.”

На сајту се сада спомињу три пројекта. Први је Међународни дан среће. Уједињене нације признају срећу као фундаментално право и човеков циљ. Па, у ствари, и ја је признајем, како се каже, где је упутство?

Други пројекат су Глобални циљеви УН-а. У њему се говори да промовисање нове економске парадигме среће за човечанство значи мобилизацију 30 трилиона долара за постизање 17 глобалних циљева УН-а и до 2030 године, још 169 локалних циљева. Не сумњам да ће се “наћи” тих 30 трилиона долара, то није проблем, али, да ли ћете бити срећнији?

Али постоји и трећи пројекат – најзанимљивији: Happytalism. Ово је нова економска парадигма која срећу, просперитет и слободу ставља у средиште модела, система и целокупног људског живота и развоја. Па, порекло речи је јасно: срећа је “happy”, а остатак речи је преузет из речи „капитализам“.

Шта је поента?

Ако се удубите у мноштво речи креатора концепта, испоставља се да његови аутори једноставно на тај начин предлажу промену економских односа на Земљи како би зауставили и преокренули климатске промене. Приложени су одрживи економски и људски развој и срећа у свакодневном животу.




Као што је наведено у концепту “хепитализма” (“срећизма”), човечанство има само 12 година да спречи потенцијално неповратне климатске промене, a то се може постићи само “заустављањем” капитализма и заменом новом економском парадигмом.

Али ако покушате схватити како треба уредити нови светски економски систем, наићи ћете само на апеле да замените капитализам и систем заснован на БДП-ом новом парадигмом и филозофијом економског развоја заснованог на срећи и просперитету.

Аутори се пројекта позивају на извештај УН-а “Високи ниво среће као нова економска парадигма” за 2012. годину – где се признаје да је постојећи систем заснован на БДП-у (тј. капитализму) развијен без икаквог знања о климатским променама или ограниченим ресурсима. Сматра да капитализам и економска парадигма заснована на БДП-у дају предност материјалном расту и потрошњи на штету природе, планете и будуће сигурности и опстанка целог човечанства, као и да је капитализам базиран на БДП-у одговоран за исцрпљивање ресурса, деградацију земаљских екосистема и убрзање стакленичких процеса. кроз емисију гасова са ефектом стаклене баште, смањујући биолошку разноликост, стварајући глобалну економску нестабилност, дуг и сукобе.

Прочитајте још:  Котењук: Обични народ у Србији демантовао Вучића

Нуди нам се практично еванђеоски приступ: мерити не специфичне економске показатеље, већ ниво такве субјективне сензације као што је срећа сваке конкретне особе. Различите државе на нивоу националних влада требале би се сложити да усвоје законе који ће подстаћи развој само зелене индустрије, ограничити економски раст и потрошњу у име очувања природе и свега тога.

Чини се, да су младићи који су развили овај концепт узалуд потрошили време. Глобална економска криза после пандемије коронавируса већ је смањила потрошњу. Немогуће је без суза разговарати о економском расту. А о “слагању са свим земљама света”, реците Сједињеним Државама и Кини, а ја ћу уз кокице и семенке све то посматрати, не брините!

А ево још на чему се требамо замислити: на концепт универзалне среће засигурно ће се спотаћи пост комунистичке земље, укључујући и земље бивше Југославије и бивше државе иза “гвоздене завесе”, тј. постсовјетске, где из неког разлога, људи у највећем делу, у тим земљама, искрено себе сматрају готово најсрећнијим људима на Земљи, што је само по себи веома изненађујуће. Рецимо Африканац у Танзанији, који живи са доларом на дан, свакодневно је пун среће и осећаја пуноће света који га окружује. А наш сународник, образован, радан, са својим станом и вољеном породицом – несрећан је. И сања да оде негде где ће му бити добро. Али код куће није тако: сви около краду, све је лоше, цене високе, “и уопште је грешка судбине што сам се овде родио.” Тако дакле резонује човек који је у свим аспектима повезаним са том истом рокфелеровом “златном милијардом” за којом тежи. Енигма?

Прочитајте још:  ЕВО ШТА нам спремају Уједињене нације – „АГЕНДА 2030“

Када прочитате све те бројне документе о “одрживом развоју” и “универзалној срећи”, нехотице почињете мислити да њихови аутори покушавају да човеку одврате поглед од онога шта је “иза ограде његове куће”. Усмерити људе не на економију и политику, већ им поглед фокусирати на неке друге ствари – од глобалног загревања до повећања животног века. Бавите се здравим начином живота и добробити животиња, брините о емисији СО2 у атмосферу и чистите смеће на плажама, уместо да се бавите политиком и економијом, они ће све (ионако) решавати без вас.

Нешто не желим такав “нови светски поредак”, чак и ако долази од УН-а.

Додаћу још, да ме је прави разлог за писање овог чланка натерало то, да нова веб страница УН представљањем новог економског, политичког и срећног светског поредка “хепитализма”, који је као што рекосмо, нови глобални капитализам, али је ствар у томе, да он мора бити наметнут, а уједно је и реплика на “УН лансирао Нови светски поредак” објављеног на скандинавском порталу: https://www.nordfront.se/ (1).

И као закључак реч-две о творцу кованице “хепитализма”: Међународни дан среће осмишљен је и основан 2012. године, а подстакао га је филантроп, активиста, државник и угледни специјални саветник Уједињених нација Џејми Илијен у циљу охрабривања, мобилизације и унапређења глобалног покрета за срећу. Илијен је 2011. године високим званичницима УН-а представио идеју и концепт стварања новог глобалног дана свести, Међународног дана среће. Успешно је водио кампању за уједињење глобалне коалиције свих 193 државе чланица УН и обезбедио подршку тадашњег генералног секретара УН-а Бан Ки-Муна, да подржи резолуцију 66/281 под називом “Међународни дан среће”, која је на крају усвојена једногласним консензусом свих 193 државе чланице УН-а (2).

Извор:

1./. https://www.nordfront.se/fn-lanserar-new-world-order.smr?__cf_chl_jschl_tk__=dd29420c90358cf8e4256c918e86869acb67dbb5-1591375958-0-ASU4f3nvOWQ2fia4_aI5mS5FBUEAtg9mVpsN6USt1Lsv_tcDDkve4rURuLml-tiD7svcNkS5Tr16FwSnDs3yl-d6MClKLlrUATztaMyBV_iwSh7t8ErrKlEPW202EgejPGxP589_FXpik1S0jzdBiTEzY3LTQNf3p1F0C4YPKOR7K0Ulullm98xnFzhv0-1_Q8iuLHWOOUWLh1dytTSW_kGP8M9z8GbxdRixOuE_bwZsSeDY-MZoNVbZA3W8WEZQUZf-AZIHEolcvmS5MKFfzaPmRzsFAbmwQCBLtJCKtOJt_LwwkMbs1vb6wPsuxMPJfg

2./. https://oradio.rs/sr/vesti/drustvo/ko-to-gradi-nasu-srecu-7518.html

Пише: Славиша Лекић

теолог, мисионар, свештеник и професор

Васељенска



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Нови светски поредак већ је овде и њега покреће УН

  1. Svstenici nemaju pojima sta pisu nemaju pojima o dolasku isusa hrista na zemlji nemaju pojima odolasku oca isusa hrista na zemlji ato je dolazak svemoguceg Boga nasega stvoritelja na zemlji jasam vec vise puta rekao dace svemoguci Bog sici na zemlju i njegov sin isus hrist dace sici na zemlju ali vine verujete i bice postavljen isus hrist kao jedini kralj nazeloj zemlji da vlada sazelom sveto jer armagrdon je vec na samome pragu i kada svi nazeloj zemlji budu vikali mir da sad je svuda mir onda ce udaririti svemoguci Bog i srusice sve lazne religije i ostace samo vera u pravoga svemoguceg Boga nasega stvoritelja jechovu i onda ko ostane ziv zivece vecno nazemlji u zdravlju sreci i ljubavi hiljadu godina boce tako posle toga svemoguci Bog ce osloboditi djavola sotonu i imace pravo da vlada hiljadu godina daprikupi kod sebe sto vise ljidi ali posle hiljadu godina svemoguci Bog ceopet vezati djavola sotonu i vise nece biti smrti ni bolesti kobude volio svemoguceg Boga srcem i dusom zivece vecno ako nebude nestace u delicu sekunde ostace samo prach i pepeo od njega eto tojje cela istina Amin

    1. Господин Путин добро је учинио што је вас као деструктивну америчку секту забранио у Русији, зато што не знате ни у кога верујете, нити знате Име Господа Бога Свога? Очекујете Јехову, а Господ се још у Старом Завету од стране Јевреја назива Јахве (или јеврејски יהוה‎).

      Друго, пишете све по шаблону и без размишљања о некој теми. Тако ми се једном јавила ромска породица да их испишем из православних верских књига јер су наишли на вашу “праву” веру, тј. секту. И шта је занимљиво, сви су описали своју ситуацију идентично, због чега “напуштају православну веру”, али су само један од другог преписали дати им текст, а то је било толико неграматички написано, гутање слова и интерпукција, да када су завршили писмо, ви који читате, не знате да ли они хоће ово или оно, да ли напуштају или примају православље… и тд.?

      Треће: Господ Бог је у времену послао на Земљу Свог Сина Господа Исуса Христа, али како је Бог у Три Лица, Света Тројица (коју сутра прослављамо), Бог Отац, Бог Син, и Бог Свети Дух, то је Он увек и свугда присутан на Земљи. Он је дакле овде и сада и заувек.

      Четврто: православни свештеник, није само свештеник, као ваш проповедник, већ је и мисионар, ја сам рецимо и дипломата и филозоф, па проблеме везане за нашу Земљу коју нам је Господ подарио на старање и чување, морамо на неки начин штитити од бескрупулозних израбљивача. Што овим чланком додајем и свој мали допринос томе, јер је Бог Едемски Врт у почетку створио управо на Земљи. И дужни смо чувати то благо јер је након што је створио човека и жену му, као круну свег стварања благословивши рекао им: …”множите се и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од свију животиња, и над свом земљом” (Пост. 3, 1-7).

      Бог је дакле створио све по својој доброти зато, да свако од створених бића добија од Њега толико добра, колико може примити, и да се радује колико му силе допуштају. По својој природи човек је већи од свију земаљских створења; стога му је Бог и наменио већи део блаженства у томе, да познаје Бога и да живи у славу Божју.

      И то је разлог да је свима нама дужност да штитимо, бранимо и узнапређујемо ову Божанску Творевину, нашу Земљу јер предокус Царства Небеског, које се наставља даље у Есхатону, почиње још овде – на Земљи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *