Зоран Дробњак: Ходајућа афера и најдуговечнији директор у Србији!

1
Зоран Дробњак и ВУчић (Фото: Printscreen Tanjug)

Расправа са председником Србије Александром Вучићем поново је у средиште пажње јавности вратила Зорана Дробњака, најдуговечнијег директора једног јавног предузећа у Србији. Упркос променама власти, кривичним пријавама и суђењима, аферама и лошем пословању, Дробњак се већ 13 година налази у фотељи директора ЈП Путева Србије.

Председник Србије Александар Вучић често обилази радове на изградњи путева и аутопутева, а у таквим приликама готово му увек друштво прави ресорни директор Зоран Дробњак. Та дружења са политички најмоћнијим човеком у Србији, за директора Путева су неретко, у најмању руку била непријатна.

Тако је приликом јучерашњег обиласка радова на реконструкцији пута Нови Пазар – Тутин, Вучић ушао у полемику са Дробњаком, а на објављеном снимку чује се како га нервозно испитује и исправља око дужине планираних путева и цена њихове изградње.
Ипак, председник Србије знао је да буде и непријатнији, па је говорио да Дробњак “увек воли да замаже очи”, да попије “коју чашицу више”, да “не зна” где иде који пут, а када је једном закаснио на седницу Владе на коју је био позван Вучић му је тада као премијер рекао:

“Што касниш Дробњак, имао си паметнија посла”.

Прочитај још: Одложено суђење Бабићевом возачу за несрећу на наплатној рампи Дољевац

Медији су пренели да је Вучић на једној седници оштро критиковао Дробњака, док је он представљао свој извештај о стању путева уништених од поплава, када му је успут рекао:

“Дробњаче, кад су тендери у питању, ту ће неко морати поред вас да стоји и проверава. Тако је најсигурније”, рекао му је тадашњи премијер Србије.

Није члан ниједне странке, а био близак свима

Упркос оваквом односу према њему, Дробњак се не повлачи и већ 13 година опстаје на месту директора ЈП Путева Србије. И даље је мистерија како у томе успева, будући да (колико је познато) није био члан ниједне странке, што је најчешће критеријум по којем се бирају директори јавних предузећа у Србији.

У тренутку кад је први пут сео у фотељу директора Путева Србије, 2007. године, био је близак ДСС-у, а након одласка те странке са власти приклонио се социјалистима.

Од 2012. године у статусу је вршиоца дужности, што није умањило његова овлашћења нити привилегије. Kада је пре три године расписан конкурс за директора Путева, Дробњак је најавио да ће се кандидовати.
“Имам десетогодишње искуство у овом послу. Приложићу свој ЦВ, па ако се пријави бољи, нека победи. Верујем да ће бити више кандидата, али знам да имам најбоље препоруке”, рекао је тада Дробњак.

Шта се десило са овим конкурсом, није познато.

Хапшење, афере, пропусти…

Рад Дробњака у Путевима обележиле су бројне афере, пропусти и хапшење. Против нијега су поднете најмање две кривичне пријаве, а није познато да је иједна добила судски епилог.

Прочитај још: Превртљива Мариника Тепић обрисала АНТИФА из биографије па подржала Трампа

Пре шест година ухапшен је због незаконитог давања сагласности за изградњу оптичког кабла словеначкој компанији “Нуби инвест”. Оптужен је да је злоупотребио службени положај и оштетио државу за 2,5 милиона динара. Суђење у овом случају и даље је у току.

Против Дробњака кривичну пријаву подигла је и Државна ревизорска институција, због, како је саопштено, низа малверзација и нерегуларности, а јавност до данас није упозната да ли је и са каквим исходом окончан тај случај.

Kако су медији пренели, у извештајима ДРИ о Путевима Србије, само у 2010. години уочено је неправилности у више од 40 додељених послова, вредних више од 300 милиона евра, а као главни кривац најчешће је помињан управо Дробњак. Kако је наведено, он је у отвореним поступцима набавке уместо тендерске комисије, сам елиминисао понуде уз објашњење да су неисправне, а пред сам поступак њиховог отварања мењао је чланове комисије по сопственом нахођењу.
Исте године, државни ревизор је навео да “Путеви” нису уплатили 158 милиона динара за путарине и накнаде за коришћење путева од 2008.

“Стубове би и ћорав видео”

Смену Дробњака затражио је 2013. Kомитет за саобраћај, јер су се за два дана на путу који одржавају Путеви Србије догодиле две готово идентичне саобраћајне несреће, у којима су три особе повређене, а једна погинула. Наиме, возила у којима су били ударила су у неосветљене стубове будуће наплатне рампе.

Због ових случајева директор Путева се није много потресао, па је у изјави за медије рекао да би “стубове и ћорав видео”.

Спорна реконструкција “Газеле”

Замерано му је да је потписао штетан уговор за реконструкцију моста “Газела”. Наиме, због кашњења радова цена реконструкције је за само годину дана са 30 милиона нарасла на 60 милиона евра.Наташа Латковић / Нова.рс

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.