Произвођачи пластике могу да ОДАХНУ: Корона “спасла” кесе

1

(Фото: SHUTTERSTOCK)

ПЛАСТИКА је у време пандемије доказала да је незаменљива! Произвођачи сада могу да одахну. Амбициозно најављено протеривање овог материјала, које је започело оштрим обрачуном са кесама, а требало да се настави забраном предмета за једнократну употребу, значајно је закочила корона. И код нас и у ЕУ преиспитују се раније заузети ставови.

Драган Стевановић из Привредне коморе Србије истакао је да се током пандемије показало да без пластике много тога не би могло да се уради тако ефикасно, као и да проблем није у том материјалу, него у управљању отпадом. На јучерашњој седници Групације произвођача пластичних производа ПКС са представницима Министарства за заштиту животне средине у ПКС, он је оценио да се након опште хајке у последње врема, сада полако мења став.

– У јеку пандемије се повећала потражња за пластичном амбалажом и произвођачи су радили повећаним капацитетом – казао је Стевановић. – Они су обезбеђивали снабдевање овим предметима, а донирали су болницама велику количину кеса за ђубре и џакова за инфективни отпад, као и једнократне амабалаже за паковање хране, пластичне чаше, прибор од пластике.



Како наводи за “Новости”, поједина предузећа радила су у четири смене и запослила нове раднике да би постигла потребан ниво производње тих предмета, а посебно боца за паковање дезинфекционих средстава и алкохола неопходних за снабдевање институција и грађана. Према његовим речима, истраживања за време пандемије показала су да и вируси и бактерије не живе дуго на пластици, да је то практичан материјал за болнице, као и да је важно инфективни отпад паковати у пластичне кесе да се не би ширила болест.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Геј парада у Београду: Неисплатива инвестиција Запада и нова провокација америчке амбасаде

Међутим, забрана употребе тзв. трегерица дебљине од 15 до 50 микрона у малопродаји од почетка године у Београду, нанела је велики ударац произвођачима. Ову одлуку престонице почеле су да следе и бројне локалне самоуправе и да доносе слична акта.

Произвођачи сада нестрпљиво чекају правилник за израду пластичних кеса који ће да дефинише које врсте “трегерица” ће моћи да се нађу на нашем тржишту, како би могли да имају предвидиво пословање за више година унапред. Најављено је да ће тај документ бити донет за месец дана.

ТЕЖАК УДАР ЗА РЕЦИКЛЕРЕ

РЕЦИКЛЕРИ, посебно пет-амбалаже, улазе у озбиљну кризу, а крај године нећемо дочекати ако држава не учини нешто и не пропише да у свакој боци мора да буде 20 одсто рециклираног материјала – упозорио је Михаил Матески из Српске асоцијације рециклера амбалажног отпада. – Од априла је тражња пала за 90 одсто. Не памтимо овакву кризу. Тренутно четири до пет тона пластике стоји на лагеру.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Произвођачи пластике могу да ОДАХНУ: Корона “спасла” кесе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *