Разбијање мита о Карађорђу “великом”

18
србија

Карађорђе

У нашем народу постоји мит о Карађорђу једнак оном миту о Косову. Он је био тај најхрабрији јунак који је ослободио вековима потлачене Србе. Мит као мит служи да орхабри и надахне народ. Ја вам тврдим да је то само мит и да Ђорђе Петровић није ни близу онаквког јунака, а ни здравој особи.

Карађорђе је пре свега патио од нагле промене расположења праћене излвима беса и агресије. То своје стање употпуњавао је алкохолом. Од те његове нарави страдали су многи, и криви и недужни. Та болест је у Карађорђевића наследна. Његов унук Петар имао је исти карактер, а несрећни принц Ђорђе је убио свог слугу Стевана Колаковића. Карађорђева бунтовна и агрeсивна природа се је открила још у младости када је зарађивао од хајдучије, што је у суштини само обична пљачка. Неки кажу да је и своју жену украо. Прва Карађорђева жртва био је његов отац Петар. После женидбе 1785. њих четрдесетак се је упутило у Аустрију и његов отац је предложио да се врате, што је разбеснело Ђорђа и овај је одмах пуцао на њега, а затим наредио неким момцима да га дотуку.

Друга жртва био је његов брат Маринко 1806. за шта има оправдања јер је његов брат силовао неку девојку али не заборавимо да Карађорђе данима није дозвољавао сестрама да скину брата са вешала. Можда и најбитније убиство десило се је 16. децембра 1810. Руси су желели да за новог вођу поставе војводу Милана Обреновића, брата Милоша Обреновића. Карађорђе је наредио да се он отрује. Милан је тада био у Букурешту на депутантској устаничкој мисији, иначе један од свега 4 писмена совјета. Лично је убио и неког сељака Лесковчаннина како би му отео малу њиву коју је овај купио на Врачару. Тада није поштедео ни његову жену и њихово петоро деце. Врло брзо се је решавао својих политичких противника. Од његове руке страдао је кнез Теодосије Маричевић који му је нешто противречио на скупштини а Карађорђе је то протумачио као покушај свргавања са власти. Као и бројни други у афекту убијени.

Прочитајте још:  ГРЦИ И УБИСТВО КАРАЂОРЂА

Устанак почиње великим покољем у Орашцу када је побио једну трећину Орашца јер је сумњао да би га евентуално могли издати. Да би даље разумели његов лик морамо знати да он није почео као Вожд и да је ту титулу присвојио тек 1806. када почиње да крчи себи пут ка моћи а мало мање ка ослобођењу Србије. На ограничавању Карађорђеве власти почело се озбиљније радити оснивањем Правитељствујушчег совјета. Јаков Ненадовић и Јанко Катић су били после вожда најистакнутије личности у првим устаничким годинама и сматрали су да би Совјетом могли да ограниче вождову власт. Међутим када су они у августу 1805. сазвали скупштину за оснивање Правитељствујушчег совјета у Боговађи Карађорђе је истовремено сазвао скупштину у Борку и спречио да Боговађа постане седиште Савета.



Карађорђе је на тај начин показао да он одлучује о свему. Касније кад им је Карађорђе дозволио Савет се преместио у Боговађу. У октобру 1805. Савет је донео одлуку да је Карађорђе изабран за председника Савета. У току једне расправе Совјет је затражио да то тело добије врховну власт на шта је Карађорђе са својом екипом изашао, опколио скупштину и претећи оружјем наредио свима да изађу, а неке чланове избацио из Совјета и послао их да чувају свиње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У време устанка Србија је имала свега 400 000 становника и пораз је био неминован без помоћи неке велике силе. Једина велика сила чији су се интереси поклапали с нашима је била Русија. Проблем с њом је што је она нудила “Велику Србију” и 1807. Карађорђе одбија Ичков мир и тиме Србију доводи у опасност. Да је прихватио да буде вазал и да полако ослобађа Србију Обреновићи не би ни посотјали ко лоза. Те исте године Наполеон из Дубровника шаље око 30 000 војника на страну Турске. Карађорђево неразумевање политике се огледа у томе да 1810. када су Руси оценили да је неспособан он бесрамно пише Напоелону да жели да се њему приклони као вазал. Тиме видимо да њему није битна слобода Србије већ његова лична моћ. Наполеон наравно није одговорио на такву поруку.

Прочитајте још:  Турци су Светигору преименовали у – Црна Гора!

1812. склопљен је мир у Букурешту и тада Русија излази из рата а следеће године османска војска Србији објављује џихад. Свети рат искуључује сва права противника и убија све што стигне, пали куће, њиве, дрвеће. Карађорђе тада бежи у Аустрију и за собом оставља Србију у много горем положају него што је била 1804. Не само да Србија није добила аутономију већ су Срби морали да поправљају тврђаве, снабдевају турску војску храном и огревом и да при томе плаћају четвороструко већи харач него што су плаћали 1804. Њега Аустријанци хапсе и премешају у Бесарабију, која је тада део Русије.

Тамо ступа у контакт са грчким покретом Филики Хетерија, што у преводу значи удружење пријатеља. Назив је веома сличан Сицилијанској мафији пријатељи пријатељима која је помагала револуију у Француској, а у високој политици нема таквих случајности. Циљ Хетерије био је обнова Византије. Желели су да Грчка буде хегемон свим народима на Балкану. Карађође је пристао на такву политику, односно да Србија постане грчки вазал. Хетерија је желела свеопшти устанак како би себи олакашала рат са Турском и осталима препустила борбу. Карађођрђе, брзоплет какав јесте, није схватио да после Бечког конгреса 1815. и стварања Свете Алијансе Европа више не жели никакве револуције, а Србија у миру полако крчи свој пут ка слободи. Не схватајући ситуацију и превару Хетерије он 1817. нелегално долази у Србију по налогу Хетерије са јасним циљем: убиство Милоша, преузимање власти и стварање новог устанка који би одвео у заборав читаву Србију.




Милош као савесни владар тако нешто није могао да допусти и наредио је Карађорђево убиство и тиме спречио катастрофу. Неки мисле да је у питању и крвна освета због свог брата Милана, али то је мало вероватно. Око Карађорђа су две јако сумњиве личности. Његов писар Наум Крнар и Доситеј Обрадовић. Јако мутне личности за које се не зна одакле су дошли. Наум је такође члан Хетерије. А оно што повезује Хетерију, Доситеја, Сицилијанску мафију и Француску револуцију јесте да су сви они делови или чланови Масонерије, а она стоји иза свих револуција. Неки тврде да је Хетерија убила Карађорђа што није немогуће јер Масонерија не воли људе који врдају а Карађорђе није знао куд ће пре.

Прочитајте још:  Сретење 1804: Први српски устанак и почетак Српске револуције

За крај бих волела да цитирам Милоша: ”Срби су увек волели погрешне људе. Црног воле јер је црн. Он је побегао. Ја сам остао! Ја! А сад ме ни у песме неће. Мрзе ме јер су са мном победили. Срби пораз воле. Срби су једини народ под капом небеском који пораз слави! Сад можете да псујете и државу и владаоца. Јер их имате! А кад је било стани-пани: “Држ` Милоше, моли Милоше, клечи Милоше!”



Локи Демитревски

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Прво не видим нигде аутора текста. Друго ово је класична кафанска прича без иједног доказа и величање обреновића велеиздајника који је више СРБА побио но што аутор текста може да напише. О тим убиствима је писаођи сам Караџић али највише доказа је у црквеним списима. Нико није идеалан. Нико нема урођену храброст да иде и лудо изгуби главу. Непостоје свеодочења савременика да је Петровићу Ђорђе биођубица јер је алкохоличар како испада по аутору овог текста. По писаним траговима дакле доказима које се могу прочитати у црквеним библиотекама и архивима али и по писању Караџића јасно је да је Петровићу Ђорђе био прек, оштар на језику, али праведан и спреман да стане на чело СРБСКОГ НАРОДА ко што је и урадио. Уосталом и сами турци по њиховим писаним траговима су много више ценили Петровића Ђорђа но издајника и убицу кума милоша обреновића. Аутор текста пише како милош обреновић није себи могао да дозволи јер је савестан владар па му је ваљда због те савесне владавине и силовања СРБСКИХ НЕВЕСТА И ОУКЛА МИЛЕТИНА БУНА. Ваљда је обреновић због своје савести и кокетирао са аустријском булументом па наредио да се призна њихова историја а Караџића протеро јер је писао истину па му и плату укинуо тај исти обреновић неписмени. Велики део онога што је створио милош је урадио по наговору напих СРБА из беча а не на основу своје вештине коју је исказао убиством кума и одсецаем главе коју баца турцима да би опстао на власти исто ко и овај данас вучић. Много доказа није коришћено у тексту али очигледна је намера да се изврши пропаганда прекрајања ИСТОРИЈЕ СРБА, ДА СЕ ВЕЛИЧА ИЗДАЈСТВО КАО НУЖНИ ДЕО СРБА КОЈИ ОТИМАЈУ ВЛАСТ СИЛОМ ДА БИ САМОЂОНИ ВЛАДАЛИ И ОПЕТ ПРЕКРАЈАЊЕМ ИСТОРИЈЕ СРБА. Очигледан циљ је пропаганда и прекрајање историје СРБА. Питам се да можда и аутору текста није неко понудио или уплатио неку “донацију” ко иним велеиздајницима активистима младих које нацистички фашисти из немачке плаћају да пишу о СРБИМА и њиховим злоделима иако је свим законима и конвенцијама које су обавезујуће нацистима и фашистима из немачке ЗАБРАЊЕНО ДА ФИНАНСИРАЈУ ОВАКВЕ ПОДМУКЛЕ ЦИЉЕВЕ ЈЕР ОНИ НАЈМАЊЕ ИМАЈУ ПРАВА ДА ПЛАЋАЈУ И УЧЕСТВУЈУ У ОЦЕНАМА О ТУЂИМ ЗЛОЧИНИМА.

    1. Боље да не видиш, у питању је једно мало пресмешно бугарче, са именом које пристаје кућном љубимцу и чокалијским презименом.
      Ако имаш фб, укуцај Локи Демитревски и све ће ти бити јасно.

    2. Свашта пискараш и то скроз неписмено. Дакле, овде у тексту има понеке грешке, али је текст сасвим истинит и отворено говори о поганој и сулудој нарави Црног Ђорђа, човека који је довео до бесмисленог слома Првог српског устанка и до погибије огромног броја Срба. Тај преки насилник и хајдук, који је тукао и властиту мајку (која га је и прозвала Црни), побегао је из Србије у Аустрију са огромном количином злата и оставио борце на цедилу.

  2. Оно кад бугарче жели да те учи српству., ццц… Та мала морална и физичка наказа са чокалијским презименом и именом предвиђеним за кућне љубимце припада најсмешнијој секти у Србији, Обреновићевцима или сведоцима Драге Машин.

    1. А којој ти ,,секти” припадаш, безобразни и неваспитани човече? Јеси ли карађорђевићевац југословен и следбеник Аце Гице Немца? Или његове бабе, Немице Марије Зигмаринген фон Хоенцолерн? Зашто некога називаш ,,бугарче”? Шта си ти? ,,Црногорче”? ,,Циганче”?

  3. Cilj autorke ovog teksta je verovatno da izazove bes kod čitalaca, i na taj način skrene pažnju na sebe. Pogledao sam profil i sve mi je bilo jasno. Smatram da ovde nije problem u njoj, već je do uredništva ovog nekada dobrog sajta. Od kada je sajt “preuzet”, u više navrata napadani su članovi porodice Karađorđević. U principu svako ima pravo na svoje mišljenje ali ovakvi tekstovi, nemaju kvalitet, težinu i nisu potkovani činjenicama. Nego sve se svodi kako je mala Lokica zamislila Vožda srpske revolucije. Ako je stav redakcije TV Vaseljenska kritičan u odnosu na Karađorđeviće, onda objavite neki ozbiljan tekst koji će biti potkovan činjenicama. Ovako mislim da gubite čitaoce, što pretpostavljam da ste primetili na vašoj FB stranici, u komentarima pratioca iste.
    U nadi da nisam nikoga uvredio…
    S’poštovanjem,
    Miša Kostić

    1. Молим вас за мало више поштовања. Карађорђевићи су највеће зло модерне српске историје и немачка династија која и данас ровари Србијом и тражи реституцију баснословних националних добара. Оних добара и злата које су Пашић и Александар украли и опљачкали, однели у Лондон.
      Желите да им Србија опет напуни сефове у лондонским и женевским банкама?

  4. Loki Demitrevski je pseudonim. Devojka ima srpsko ime i prezime. Što se teksta tiče, ne dopada mi se. Đorđe jeste imao tešku narav, ali za ovako nešto nema dokaza. Dok ne shvatimo duh vremena, nećemo razumeti ništa!

    1. Jeste, Đorđe Petrović je bio jako preke naravi. I kao takav sigurno je da se ogrešio o nešto, o nekog…e sad, ne možemo na osnovu toga umanjiti njegovu ulogu u našoj istoriji. Ovo je jako osetljiva tema, i kada se piše i istražuje treba strogo voditi računa o izvorima. Ipak, moramo uzeti u obzir da su mnogi Srbi ginuli sa usklikom njegovog imena i imenima njegovih potomaka. Sa druge strane svako istraživanje pozdravljam, ljudi umiru u neznanju i zabludama, ali ako se već prihvatite tog posla treba ga odraditi korektno. Ovo je jako loš tekst, bio pisan pod pseudonimom ili pod stvarnim imenom.
      S’poštovanjem,
      Miša Kostić

    2. Текст је одличан и истинит, осим дела о ,,Лесковчанину”. Црни Ђорђе јесте убио овог Нишлију и његову сироту жену у наступу лудила, али су деца остала жива и сирочићи до века. То су му сви историчари убројали у ,,неопростителни грех”.
      Заиста, тема Ђорђеве неуравнотежености и хајдучије је одавно позната и препозната у науци и историографским сведочанствима. Чак је и у Бесарабији потезао кубуру на војводе и свакодневно правио скандале.

  5. Најгора династија у историји човечанства – лудаци, сифилистичари, болесници…И, изнад свега. Немци. Марија Зигмаринген фон Хоенцолерн је родила све наследнике Немце и србомрсце: Петра, који је позвао ,,југословене” да подрже Тита и његовог сина Ацу Гицу Малоумног.
    Карађорђе је у науци апсолвирана тема: издао је народ и довео до слома и пропасти Србије, побегао је у Аустрију са 14.000 златних дуката заједно са Грцима Родофиникином и Леонтијем Ламбровићем.
    Слава Обреновићима! Живела Србија! Доле Југославија!

  6. Sramotan tekst!Znaci I ovo dozivesmo!Zar se tako treba oduziti coveku,Koji je podigao ustanak posle 4 veka ropstva,mraka I apatije!Coveku kome se divile najvece svetske vojskovodje tog vremena!Coveku Koji za kratko vreme Ni Iz cega dize ustanak,dobija sve bitke sa Turcima,stavlja Srbiju na noge,Otvaraskole!Milos dugo nije dozvolio otvaranja skola,osnivanje suda,vec se bahato bogatio!Ako mi ne postujemo sebe I svoju Istoriju,drugi nece!SRAMOTA!

  7. Карађорђеви су и довели до процвета комунизма и анархије код нас. Па ,,краљ” Петар Карађорђевић је јавно позвао ,,Југословене” да подрже Тита и одбаце Дражу!!!
    И сада, та династија која је безаконо дошла на власт терористичким убиство свих законитих владара Обреновића, године 1903. Мајским превратом, и данас подржава најгоре антисрбе и издајнике и тражи ,,враћање” огромне имовине, оне коју су покрали од српског народа! Покриј се ушима и ћути, незналицо!!
    Живела Србија, доле Југославија! Слава Обреновићима!

  8. Pa lepo je receno u Jevandjelju, nista se nemoze sakriti ! Evo, sad je to vreme ! Videsmo odemonjene montenegrovce, videsmo prodane vlasti, videsmo nase robovanje u zadnjoj fazi, vidimo ovde kvazi rodoljube, odnosno nase neprijatelje kako prave nam haos, a nemamo srpsku vlast da nas brani od satanista, a ono sto je najgore, odrekosmo se Boga ! Pa ko kako misli da budemo spaseni ? Znam Boze da se treba moliti za druge, ali Boze, spasi ti mene koji ti se molim, jer imam malo vere, a ostale bezboznike pusti po njihovoj volji ! Dobro, malo se salim, ali da ne mislite mozda da ce nas spasti tramp ili Putin ? Imamo one komunisticke parole, pesma nas je odrzala, igra nas je odrzala i ostale nebuloze. VERA NAS JE ODRZALA, njojzi hvala !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *