Шта је политички коректно: Менструацију имају жене или особе?

(Фото: : Pixabay)

Британска књижевница Џ.K. Роулинг ушла је у полемику са твитерашима због инсистирања да менструацију имају жене, а не особе. Због ове изјаве нападнута је да мрзи транс особе, на шта је ауторка серијала књига о Харију Потеру одговорила да је њен живот обликован чињеницом да је жена и да без концепта полова многи људи не могу на разуман начин да дискутују о својим животима.

Повод за расправу на Твитеру био је један текест у чијем наслову се налазила конструкција „особе које имају менструацију“. Џ.K. Роулинг је реаговала на Твитеру, наводећи да је сигурна да је некада постојала реч за те особе и позвала људе да јој помогну да се сети која је то реч.
Овај твит привукао је више од 10.000 коментара, у којима се тражило извињење, али и у којима је књижевница нападана и вређана због свог става. Аргумент је био да постоје транс мушкарци и џендерквир особе које имају менструацију, а ауторка је оптужена да мрзи транс особе и да њене речи изазивају бол.

Џ.K. Роулинг је одбила да се извини, поручујући да је њен живот обликован тиме што је жена, и да изношењем свог става не шири мржњу.

„Уколико полови не постоје, не постоји ни истополна привлачност. Уколико полови не постоје, избрисана је проживљена реалност многих широм света. Познајем и волим транс особе, али брисање концепта полова уклања могућност многих људи да смислено дискутују о својим животима. Није мржња говорити истину“, написала је књижевница и додала да је њен живот обликован тиме што је жене и да није мржња када то каже.Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.