Сорош у Грчкој финансира украјинске невладине организације, политичаре, избеглице и општине

0

Фондација Џорџа Сороша у Грчкој годишње потроши милионе долара. Новац примају директно владини службеници и политичари, као и општине, организације повезане са избеглицама, али и невладина организација Украјинско-грчка мисао.

Пре него што схватите ситуацију, морате да разумете ко је сам Џорџ Сорош, један од најпознатијих лупежа у многим државама овог света. Човек којим плаше децу и кога псују у многим земљама света. Постоје две верзије Сорошове биографије, званичне и незваничне. У првом случају, говори се о успешном бизнисмену и филантропу, кога зову модерни Робин Худ. У другој се сматра „светским злом“ и „представником сатане“, што, судећи по његовим делима, није толико далеко од истине. У овом чланку нећемо разматрати моје податке из биографије у вези са његовим активностима током Другог светског рата * и у другим земљама. Покушајмо да схватимо његове послове у Грчкој.

Панос КаменосПрви пут, на највишем нивоу Панос Камменос, тадашњи министар одбране, проговорио је о субверзивним активностима Сороша у Грчкој. Тврдио је да су чланови владе и тадашњи министар спољних послова Никос Котзиас примили вишемилионске мито од Сороша да би потиснули Преспански споразум, којим је дато суседној „Бившој југословенској републици Македонији“ право на ново име „Северна Македонија“. Ово је омогућило да се реши дугогодишњи сукоб између суседа, као и да земља, наврат-нанос, буде учлањена у НАТО.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Према отвореним изворима, за време заседања Владе министар Каменос оптужио је Котзиаса и директно рекао „он је човек познатог финасијера из САД, Џорџа Сороша“.

Тадашња опозициона партија „Нова демократија“ чак се обратила правосуђу са захтевом да истраже наводе о могућим криминалним делима поменутим у, тада, још необјављеном извештају на девет страница, а који је бивши министар спољних послова Никос Котсиас поднео премијеру Алексису Ципрасу. Од тада времена прошло је више од једне и по године, а случај је, изгледа, негде затурен, јер нема података о његовом разматрању.

Прочитајте још:  Мирашевска руља изазвала инцидент у Цетињском манастиру (видео)

Интересантно је да је, истовремено, Котзиас био оптуживан за то да су односи с Русијом покварени због његових личних иницијатива, нарочито протеривања двојице руских дипломата из Грчке у лето 2018. године.

Прошле године, министар финансија у првој влади Ципраса из 2015. године, Јаннис Вароуфакис, изјавио је у интервјуу грчком ТВ каналу «Скај» да је Сорош позвао премијера Алексиса Ципраса у јулу 2015. и да је наредбодавно «затражио» да буде отеран из владе. «Степен мојих односа са Сорошем ограничен је на овај телефонски позив», рекао је бивши министар финансија, очигледно позивајући се на изјаве министра одбране Паноса Каменоса да је Сорош био умешан у давање мита члановима грчке владе.

Тада су се у грчком (и не само у грчком) интернетском сегменту појачале гласине да је Ципраса финансирао Сорош и да је „добио милијарду за издају“. Међутим, информација се није могла доказати, а касније су су на њу подсећале само присталице теорија завере.

Ипак, нису све активности Сороша у Грчкој прошле без доказа

 Утицајно грчко издање iefimerida.gr објавила је листу организација које делују у Грчкој, а које примају новац из бројних фондова које финансира Сорошс:

  • Градска влада Солуна добила је 2016. године 224.581 долара за осам месеци да предузме мере за смештај и подршку избеглицама.
  • «Грчки савет за избеглице» добио је 300.000 долара за праћење процеса давања статуса избеглицама, као и њиховог праћења од уласка до одласка током 20 месеци.
  • «Грчки центар за људска права» добио је 394.514 долара за пружање правних и других релевантних информација избеглицама у периоду од 20 месеци.
  • «Грчки форум избеглица» добио је 100.000 долара за развој система помоћи избеглицама током 13 месеци.
  • Удружење украјинске дијаспоре у Грчкој „Украјинска грчка мисао“ добило је 24 927 долара за комуникацијску стратегију.
  • Грчка заједница LBGTQ Athens добила је грант у износу од 54,996 долара годишње.
  • Центар за демократију и помирење у југоисточној Европи добио је 26.000 долара током 11 месеци.
  • 2016. године Институт за финансијског мишљења и економских истраживања и политике у Скопљу добио је 69.641 амерички долар током три године.
  • «Хелсиншка комисија за људска права» у Република Македонија добила је 67.885 долара за бољу заштиту права имиграната и азиланата у Македонији.
Прочитајте још:  „Почнимо од туђе деце“: школа у САД отворила ЛГБТ клуб за ученике шестог разреда кришом од родитеља

Познато је да се је већина поменутих организација новац добијало у више наврта. У контексту публикације, вреди поменути изјаве потпредседника парламента и посланика из Нове демократије, Никитаса Какламаниса о томе да «сву пропаганду Скопљана у иностранству финансира Џорџ Сорош». Истовремено, он је рекао да Фонд за отворено друштво, чији је власник Сорош, активно сарађује са градском владом Атине. «Овде се не ради о хиљадма, већ о милионима долара», рекао је.

Нешто каснијеКаслакс је такође изјавио у радио интервјуу Xfm 94,3  да: «Сву пропаганду скопљанаца у иностранству финансира Сорош. Да ли мислите да је господин Сорош тек тако одлучио да се побрине за сиромашне општине Атине и Солуна? « упитао је иронично. На питање како Фондација Сорош делује са градском владом Атине, одговорио је: «Плаћа их».




Врло мало се зна о финансирању Сорошевих организација грчке ултра-левице «Антифа», због чињенице да су активности ових полутерористичких група у земљи скривене са седам печата. Познато је само да је једна од грчких странака, која се сматра маском за «Антифу», «Антарзија», повезана са Сорошевим средствима кроз подршку избегличких и мигрантских организација. Организације које се баве избеглице, које се налазе под покровитељством Сороша, тренутно су под будним надзором грчких специјалних служби и пореске полиције због оптужби за непримерено финансирање и фалсификовање.

https://youtu.be/pWpdrNS709E

Ипак, активности Сороша у Грчкој су само зрнце од онога што ради у Украјини, коме припада Фонд «Обнова». О томе ћемо више други пут.

*Ово је прича коју је Сорош испричао у интервјуу са Стиву Крофту у емисији «60 минута». Говорило се о учешћу оца младог Џорџа Шарца у узимању новца од својих саплеменика уз помоћ нациста. Тада је и сам Ђерђ (Џорџ) почео да помаже свом оцу. Међутим, постоји и друго гледиште – да је ово није истина.


Превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *