Никола Тесла добија свој торањ на Златибору, а ево како ће изгледати

0
(Фото: РИНА)

Један од највећих умова 20. века, српски научник Никола Тесла , ускоро би могао добити свој торањ на једној од најлепших српских планина.

На Златибору је потписан меморандум између општине Чајетина и Научно-образовне фондације „Теслианум“ о разумевању реализације пројекта чиме се стварају сви услови за изградњу Интернационалног научно-образовног центра „Теслин торањ Златибор“ намењен младима из целе Србије и региона.

„Немамо намеру да реплицирамо Теслин торањ пре више од 100 година нити тај технолошки тренутак. Имамо намеру да Тесла као једна мисаона вертикала, парабола и енергија која је потекла са ових простора, буде иницијална каписла за оно што би требало да се деси у том новом едукативном центру. Немамо намеру да копирамо друге научно-образовне центре, већ да будемо допуна и компаративни са њима. Желимо да се нађе на одређеним местима у Србији, а Златибор је изванредно место за то са енергијом коју носи у себи. Циљ нам је да имамо један едукативни центар у коме ће се окуљати деца из Србије, земаља региона, Европе и света српске дијаспоре“, казао је академик Бранислав Митровић, председник УО Фондације „Теслианум“.Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, каже да је изградња Теслиног торња још један корак напред, кад је у питању туристичка понуда целе Србије и да Златибор може да стане у ранг са светским центрима.

„Локална самоуправа овај пројекат може да изнесе, али исто тако може да затражи средства ЕУ фондова и осталих фондација које подржавају Теслине идеје. На овај начин Златибор ће постати конкуретнији и имати још бољу туристичку понуду. Овај пројекат биће на понос свих нас“, закључио је Стаматовић.

Да је западни део наше земље захвалан српском научнику говори податак да је недалеко од Златибора пре 120 година у Ужицу после централе на Нијагариним водопадима у Америци, на реци Ђетињи подигнута прва хидроцентрала у Европи и друга на свету, са Теслиним системом вишефазних струја.Рина

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.