Постизборна поскупљења: Нека се припреми гориво

(Фото: Пиксибај)

Прво поскупљење са којим бисмо могли да се сретнемо после избора јесте раст цена горива, пошто ће првог јула акциза на бензин и дизел порасти за један динар. То значи да ће и цена тих деривата порасти за акцизу и припадајући ПДВ, за 1,2 динара по литру. Kомпаније које се баве продајом горива већ годинама покушавају да „излобирају“ државу да смањи учешће акцизе у цени горива, које је највише у региону, али економиста Саша Ђоговић упозорава да је прилика за смањење пропуштена прошле године.

Вест о редовном повећању акцизе на гориво обично стиже првог дана фебруара, али, како је Нова.рс већ писала, ове године тајминг се променио по свему судећи због избора, па је Влада прво померила увећање акциза на први јун, а потом, пошто је у марту избила епидемија коронавируса, поново је померено за први јул.

То значи да бисмо првог јула могли да забележимо и прво постизборно поскупљење, и то – горива.Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНKС) нам је рекао да ће повећање акциза довести до раста трошкова произвођача и увозника деривата нафте, али да је питање у којој ће мери се то одразити на цену горива.

“То зависи и од мноштва других фактора који такође утичу на цену. Дешавало се ранијих година да се цена горива није уопште мењала са након усклађивања акциза, али да је та промена била и већа од тог износа. Дакле све зависи од укупних тржишних услова”, каже Мићовић за Нова.рс.

Економиста Саша Ђоговић. аутор публикације “Макроекономска кретања у Србији”, објашњава да не треба очекивати да ће се урачунавање још 1,2 динара на цену литра бензина или дизела осетније “превалити” на остале цене.

“Први на удару, када је реч о расту ове акцизе, су предузећа из сектора саобраћаја и транспорта. Они могу, али и не морају да то повећање искористе за поскупљење њихових услуга”, рекао нам је Ђоговић.Спорна акцизна политика
Према Мићовићевим речима, питање усклађивања акцизе, попут овог јулског, није спорно колико читава политика акцизног опорезивања.

Подаци УНKС показују да је у периоду 2012-2016. године спроведен низ измена акциза на деривате нафте, далеко радикалнијих од јулског које нам предстоји.
Резултат такве политике јесте повећан прилив средстава у буџет, али се Србија, како подсећају у УНKС, по висини државних захватања у цени горива подигла у сам врх листе земаља у региону.

“Посебно је осетљиво питање дажбина на дизел, на гориво које покреће економију, па самим тим, у зависности од делатности, у мањој или већој мери утиче на трошкове пословања, односно конкурентност. Тако да су рецимо српски пољопривредници и транспортери, због великог учешћа горива у укупним трошковима, у далеко неповољнијем положају од својих колега у земљама у окружењу, који или уопште не плаћају акцизу на дизел или им се враћа далеко већи део тог износа него што је то случај у Србији”, каже Томислав Мићовић.Сачекаћемо на промену акцизне политике
У просечној малопродајној цени бензина од 123,86 динара за литар, према рачуници УНKС, готово 80 динара су фискалне дажбине, односно 64 одсто. У цени дизела оне износе више од 82 динара за литар, или 62,4 одсто и код ТНГ аутогаса нешто изнад 36 динара за литар или 54,1 одсто.

“УНKС, као и више привредних удружења предложили су у неколико наврата Министарству финансија да заједно седнемо за сто и сагледамо укупне ефекте које на економију земље, па и на државни буџет оставља овако високи ниво државних дажбина. Према нашој процени, прешли смо границу после које свако повећање акциза остварује више негативних ефеката, него што доприноси расту буџетских прихода”, каже за Нова.рс Мићовић, уз опаску да одговор министарства за сада није стигао.

Економиста Саша Ђоговић верује да ове године, са штетом коју је коронавирус направио у нашој и глобалној привреди, сигурно не треба очекивати да ће се држава одрећи акцизних прихода.

“Прилика за промену акцизне политике и смањење удела акцизе у цену горива указала се прошле године, када су се државни званичници хвалили да “прелива” у буџету. То се није десило, а сада, у околностима какве јесу, сигурно се неће десити у 2020. години”, закључио је Ђоговић.Нова.рс

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.