ОРБАН ПОРУЧУЈЕ: Србија је потребнија Европској унији, него ЕУ Србији (ВИДЕО)

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

Убеђен сам да је Европској унијии потребнија Србија, него што је Србији потребно чланство у Европској унији, која без Србије није целовита, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

– Србија је кључна држава, ЕУ није целовита без Србије и мој став је да ће ово отварање граница које смо показали из правца Европске уније према Србији допринети што бржој интеграцији Србије у Европској унији – рекао је Орбан.

Он је истакао и „да је недвомислено да без Србије нема гаранција за безбедност Европе“.

Подсетио је да су у протекле четири године српско-мађарски односи подигнути на тако висок ниво на којем се данас налазе.

Између два народа, рекао је Орбан, постоји бурна историја и зато је било потребно да се уложи напор да се изгради неопходно поверење и пријатељство.– У Србији су сада на власти они који то осећају. Због тога је наш интерес да у Србији на власти увек буду наши пријатељи и могући савезници са којима можемо да градимо заједничку будућност. То није увек тако било, нити ће увек бити. Треба поштовати ту изузетну могућност да су сада управо такви људи у влади и у власти у Београду – казао је он.

Због тога је, додао је Орбан, у интересу Мађарске да Србија има стабилну, уравнотежену и снажну владу, са људима који разумеју Мађаре и знају да Срби заједно са Мађарима желе да створе себи бољу будућност.

– Истовремено и да код нас овде на власти буду они који знају да ако желимо лепшу будућност за Мађаре, можемо је створити заједно са Србима – нагласио је Орбан.

Виктор Орбан је истакао и важност привредне сарадње Србије и Мађарске. Он сматра да Војводина има велики потенцијал за квалитетан живот и Срба и Мађара.– Има могућности за то да се добри односи који су изграђени у политици, створе што више предности и за Србе и за Мађаре. Важно је да се ми овде у Пешти, не усредсредимо само на Војводину, већ и на читаву Србију. Морамо да имамо у виду и српску владу и мађарски капитал не сме да се заустави само у Војводини, него да покуша на територији читаве Србије да створи што више мешовитих предузећа – истакао је Орбан.

– Председник Вучић, који има велике заслуге у квалитету садашњих контаката увек каже да треба ићи и даље од Војводине – рекао је Орбан.

Премијер Мађарске посебну пажњу у разговору посветио је и предстојећим изборима у Војводини, посебно позивајући мађарско бирачко тело да искористи своје бирачко право и гласа за своје кандидате.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.